Operation mot fetma minskar hungern

HÄLSA

Påverkar hormonet som kontrollerar aptiten

Orsaken till att enormt feta personer som opererar magsäcken går ner i vikt så snabbt kan vara att nivåerna av ett hormon som kontrollerar aptiten minskar.

Det visar ny forskning från Emoryuniversitetet i Atlanta, skriver BBC News.

Forskare vid universitetet har upptäckt att hormonet ghrelin minskar med nästan en tredjedel efter att en magsäcksoperation utförts. Hormonet är ett av dryga tjugotalet som kontrollerar aptiten.

- Andra mekanismer kan göra dig hungrig, men ghrelin är en av de viktigaste hungerstimulanterna. Om man kan hitta ett sätt att kontrollera hur mycket ghrelin som utsöndras i kroppen, så kan man förhindra att personer föräter sig, säger Dr Edward Lin, ledare för studien.

Farlig operation

Forskargruppen har koncentrerat sig på en viss typ av magsäcksoperation som kallas Roux-en-Y. Den innebär att magsäcken förminskas samtidigt som man ”bygger bort” de delar av matsmältningssystemet som kan utlösa hormonet. Operationen anses riskfylld och rekommenderas bara för kraftigt överviktiga som inte lyckas gå ner på andra sätt.

Forskarna jämförde patienter som genomgått operationen med överviktiga som var med i andra typer av viktminskningsprogram. Ingen i kontrollgruppen fick minskade hormonnivåer.

- Det här är första gången vi ser hur olika typer av viktminskningsoperationer påverkar ghrelinnivån hos människor. När magsäcken delas minskar ghrelinnivåerna rejält tidigt efter operationen, säger Lin.

Lotta Zachrisson