Fråga skönhetsexperten Petra: ”Hur skyddar jag mig bäst i solen?”

HÄLSA

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet

Foto: Snåla inte med solkrämen! Efter vintern är huden blek och extra känslig.

Om jag använder hud­krämer som har solskyddsfaktor i, måste jag ändå komplettera med solkräm? 

Ylva

Foto: Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till: [email protected]

SVAR: Det beror lite på vad du ska göra. Om din hudkräm har en spf på 15 eller mer så räcker det nu på våren om du bara ska ta dig fram och tillbaka till jobbet eller ta en snabb promenad.

Men ska du däremot sitta och fika på balkongen i gass­ande sol eller vara ute en längre tid så tycker jag att du ska komplettera med en spf som är åtminstone 25. Nu på våren är huden jättekänslig för sol efter att ha ”legat i dvala” och blivit blek och känslig.

För att få ett bra skydd krävs dessutom ett rejält lager kräm och att du smörjer in dig flera gånger på en dag.

”Mina händer är fläckiga”

Jag börjar få gammelhänder fast jag knappt är 40 än och har små bruna fläckar på handryggen. Kan man ta bort dem?  

Fläckig

SVAR: Du kan bland annat ta bort dem med IPL som är en ljusbehandling som kan ta bort både ytliga kärl, fläckar och dessutom ha en föryngrande effekt. Jag skulle tro att du kanske behöver flera behandlingar om det är mycket fläckar.

Det som händer är att huden smörjs in med en kall gel och där­efter kommer som små ”ljusblixtar” på huden som bränner till. Fläckarna kryp­er då upp och blir mörkare för att sen ”trilla bort” efter ett par veckor.

Det bästa är om du går till en väl­renommerad klinik.

”Min sminkning blir inte fin”

Jag har svårt att få till min makeup och känner mig mest som en clown när jag använder foun­dation eller ännu värre, BB-kräm.

Hur ska jag göra för att få huden att se jämnare ut men inte så sminkad?

Åsa

SVAR: Det är viktigt att du har en kräm som är anpass­ad för din hudtyp. Mitt tips är att du testar med en lättare kräm som inte ger så mycket täckning och att du undviker att ha foundation i pannan om det inte behövs.

Behöver du inte ha concealer under ögonen heller – skrota det också! Koncentrera dig på området vid näsan (men undvik näsryggen) och kinderna men inte för långt ut mot hakan/käkbenen. Min absoluta favorit just nu är ”Beautiful skin BB cream normal/dry skin” från No7 som ger bara en lätt toning av huden och den känns väldigt naturlig. 

”Måste krämer vara dyra?”

Man läser överallt om alla dyra krämer man ska ha på sig och det är serum, primer och nattkräm och dagkräm och jag vet inte allt.

Måste man använda allt det där och är det bara dyra krämer som funkar? 

Vendela

SVAR: Det är en fråga om vad din hud behöver! Jag tycker absolut att man ”ska” ha en separat ögonkräm, sen kan man ju köpa en hudkräm som fungerar lika bra på natten som på dagen.

På natten kan krämen med fördel vara lite mer näringsrik eftersom huden suger åt sig det bättre när den vilar.

Har du inga problem med huden och inte vill lägga pengar på båda delarna så kan du absolut hitta en näringsrik kräm som funkar dygnet runt. När det gäller serum är det inget måste, men det kan faktiskt göra smärre underverk för huden och om man ska lägga pengar på något inom sin hudvård så är det just serum­et, tycker jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skönhet