Usel luft i flera av Stockholms skolor

HÄLSA

– men ingenting görs, enligt ny granskning

Arbetsmiljöverket varnar för att luften är för dålig i Stockholm skolor.

Gränsvärdena för koldioxid överskrids och flera skolor har anmälts, skriver Dagens nyheter.

Ansvaret för miljön i skolorna ligger sedan 2007 på Utbildningsförvaltningen. Där menar man att man ägnat de här åren sedan man tog över åt att skaffa sig en överblick över skolorna. Och att man nu börjat titta på att åtgärda problemen.

– Det har tagit ett tag men nu har vi kommit i kapp. Vi har en prioriteringslista som vi betar av, överst ligger förstås de skolor där det finns ett myndighetsföreläggande, säger avdelningschefen Johanna Engman till DN.

”Påverkar skolresultaten”

– Barnen kan sitta där med huvudvärk och ha svårt att koncentrera sig, och till slut påverkar det naturligtvis skolresultaten. Men det blir inget tryck i frågan, ingen press på politikerna, och då prioriteras den ner på åtgärdslistan, säger Per Olsson som sitter i utbildningsnämnden för Miljöpartiet, till DN.

Han säger också att anledningen till att Stockholm kunnat strunta i riktlinjerna för luftkvalitet i flera år beror på att frågan inte har lyfts upp i den politiska debatten.

Ökad risk för astma och allergi

Att andas dålig luft kan även leda till andra negativa konsekvenser för hälsan. Exempelvis drabbas barn i skolor med dålig luft oftare av astma och allergier, enligt en amerikansk studie utförd av forskare på Keck School of Medicine of USC och publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Health Perspectives.

– Barn tycks oftare bli astmatiker om de utsätts för föroreningar utanför hemmet, särskilt i miljöer där de spenderar en stor del av sin dag och är fysiskt aktiva, säger den professor Rob McConnell som lett studien i en intervju med Health.com.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi