Blir du tjock av din partner?

HÄLSA

5 tips: Så bryter du cirkeln

Du vill gå ner i vikt och hemma fylls skåpen med chips. Många vill ha kvar sin mulliga, trygga partner. Se till att få stöd från omgivningen – a och o i viktnedgången, tipsar viktexperterna.

Tro inte alltid att din partner drömmer om ditt smala nya jag. Många vill ha sina män, flickvänner eller sambor precis som de är.

– Fler än vi tror fyller skåpen med extra mycket chips och glass när den äkta häften bestämt sig för att gå ned i vikt, säger Alan Bergström, personlig tränare.

Här finns en underliggande rädsla för att förlora sin egen position om partnern blir snyggare och konkurrensen ökar. Och visst blir det svårare att lyckas om hemmet badar i frestelser när du vill bli smal, konstaterar Alan Bergström.

– Det är viktigt du talar om för din käresta att du vill gå ned i vikt för din egen skull och inte för att du ska ut och jaga en ny partner, säger Alan Bergström.

Tjat om bullar

Gamla ingrodda vanor är svåra att bryta när man har levt ihop i många år. Det mysiga på fredagskvällen måste se lite annorlunda ut. Du lagar en annan mat, i alla fall till dig själv.

– Partnern kan bli provocerad av att du ändrar på dig. Tjatet om att du ska ta en bulle handlar kanske om önskan att allt ska återgå till det normala, säger Viktklubbs psykolog Gunilla Burell.

Det kan vara läge för båda att bryta vanor. Efter många år finns säkert ett trygghetsmönster som kan vara en orsak till att du har gått upp i vikt. Samma mat och aktiviteter, som ofta blivit för stillasittande. Det är toppen om man kan börja gå ut på promenader tillsammans, gå en danskurs och äta samma smalrecept.

– Ändå tycker jag att man bör vara lite försiktig när man anmäler sin sambo till gemensam aktivitet. Det är inte helt säkert att hon eller han är lika benägen att bryta trygghetsmönstren, varnar Alan Bergström.

Balansgång

Det är en svår banalsgång för de närstående att förhålla sig ”rätt”. Den som försöker gå ner i vikt kan också uppleva problem med att omgivningen blir alldeles för peppande.

– Om intresset överdrivs kan det bli ett hinder, med ständiga frågor som ”hur går det?”, säger Gunilla Burell.

Det kan framkalla panikkänslor och kännas som en bevakning om alla reagerar när du sträcker dig efter en smörgås.

– Rädslan för att misslyckas kan bli stark”. Känslan kommer att ”jag fixar inte detta”, säger Gunilla Burell.

Det är viktigt att prata om hur familjemedlemmarna kan sporra dig. Och glöm inte att det sociala nätverket fortsätter utanför hemmets väggar - vännerna, grannarna, och inte minst nya bekanta på gymet kanske gör samma viktresa som du.

Läs mer