"Yogan betyder allt för mig"

HÄLSA

Ronnie lämnade missbruk och kriminalitet och blev yogaläraren Harnam

Foto: Vändningen För 17 år sedan bestämde sig en kriminell och drogmissbrukande Ronnie Karlsson för att låta sig läggas in på behandlingshem. ”Det är det bästa beslut jag fattat”, säger han.

För 17 år sedan hette han Ronnie Karlsson och var kriminell missbrukare.

I dag är han drogfri, har bytt namn till Harnam Singh och är framgångsrik yogalärare.

— Utan yogan hade jag slutat på dår- eller bårhuset.

Foto: Tacksam "Yogan har gjort att jag har fått ett bra liv och slipper vara offret som jag var tidigare."

I samma stund som socialarbetaren ringer på lägenheten i Örebro kommer Ronnie Karlssons liv att gå från minus till plus. Men han vet inte om det själv.

Alla tror att hoppet är ute. Han missbrukar amfetamin, hasch, tabletter och alkohol. För att finansiera sitt missbruk begår han stölder, rånar andra missbrukare eller snattar. Han hamnar inte sällan i slagsmål och beväpnar sig ofta med kniv. Sammanlagt har han suttit 15 år i fängelse, men nu har han tröttnat.

Många fängelsestraff

I början hade Ronnie Karlsson kul på kåken. Det var rena lekstugan med kortspel, haschrökning och planer om hur han och de andra internerna skulle bli kungar efter muck. De planerade bankrån och knarklangning. Smarta planer som skulle ge snabba pengar. Men av de önskedrömmarna blev det ingenting – bara nya domar och nya fängelsestraff.

– Jag kommer ihåg dig och dina bröder. Vi växte upp i samma område, säger socialarbetaren.

Det gör att Ronnie Karlsson för första gången lyssnar. Socialarbetaren målar upp en bra scen om hur ett liv utan missbruk skulle kunna se ut. Ronnie Karlsson bestämmer sig för att försöka. Han är körd i botten och har tröttnat på ljugarsnacket på kåken. Under sin senaste tid på Kumlaanstalten valde han självmant isolering för att slippa höra de andras skitsnack.

– Har du inte funderat på behandlingshem? Jag är förvånad över att ingen har försökt få in dig tidigare, säger socialarbetaren.

Ny inställning

Tidigare har Ronnie Karlsson tänkt att den som läggs in på behandlingshem är vek, att det är tufft att vara tjuv. Men nu vill han upp från botten och bestämmer sig för första gången på allvar för att försöka bli fri från missbruket.

Det är det bästa beslut han någonsin har fattat.

17 år senare sitter Ronnie Karlsson i sin 170 kvadratmeter stora lokal på Södermalm i Stockolm. Han har genomgått en osannolik förvandling.

I dag är han sikh, anhängare av den indiska religionen med 20 miljoner utövare, och egen företagare som anordnar kurser i kundaliniyoga. Verksamheten går mycket bra. Han håller i kurser varje dag.

– Vad yogan har betytt för mig? Allt. Den har gjort att jag har fått ett bra liv och slipper vara offret som jag tidigare var. När jag yogar blir jag av med alla roller och masker. Jag blir mycket mer naturlig än vad jag någonsin har varit. Yoga handlar om att förena kropp och själ och bli ett med alltet, förklarar han och tar en klunk ur tekoppen.

Tidiga morgnar

Det Harnam Singh, som han numera heter, säger kanske kan låta flummigt eller klyschigt. Men han berättar det med en påfallande direkthet, som om det vore det mest naturliga i världen. Och för honom är det så.

– Jag går upp klockan 3.30 varje morgon och kör mitt första yogapass en kvart senare. Då har mitt huvud inte blivit fullt av brus från dagliga aktiviteter. Hela huset sover och det är lugnt. Att jag går upp så tidigt gör också att jag växer i självtillit och viljestyrka, för i början är det mycket motstånd inför att gå upp så tidigt.

Efter att ha blivit drogfri började sökandet efter en fast punkt i livet.

– En dag var jag på ett föredrag och såg ett anslag om yoga. Jag bestämde mig för att gå dit. Redan under första passet klickade det till på alla cylindrar.

Det var 14 år sedan och vid den tiden arbetade han som lokalvårdare på ett hotell. Efter att ha praktiserat yoga i två år började Harnam Singh utbilda sig till yogalärare och 1996 höll han sin första egna kurs.

– Jag satte upp anslag på lyktstolpar i Stockholm. På vägen hem undrade jag vad jag hade gjort och hoppades att ingen jäkel skulle ringa. Men det gjorde de och sedan har det bara rullat på. I dag har jag omkring 250 elever och kan leva på att hålla kurser.

Den genomsnittliga besökaren i yogacentret är en 35-årig kvinna, men spridningen blir allt större för varje år. I dag är yoga en etablerad form av träning och avslappning, något som de flesta accepterar och inte avfärdar som hokus pokus.

Värre är det att vara sikh med långt skägg och turban. Och allra värst var det efter den 11 september 2001. Strax efter terrorattackerna besökte Harnam Singh sin gamla hemstad Örebro för att hälsa på sin mamma. På kvällen gick han till en dansrestaurang tillsammans med några vänner. Där blev han hånad och attackerad.

– De skrek ”talibanjävel”, ryckte mig i skägget och en kille försökte putta bort mig från dansgolvet. Till slut var jag tvungen att gå därifrån. I dag går det bättre, men det händer att folk blänger på mig som om jag vore en apa. Vuxna människor beter sig som jag gör när jag är på Skansen, säger han och skrattar.

Vi går en sväng i de stora lokalerna. Där finns en liten tv-hörna, omklädningsrum, bastu, kök och en stor yogasal.

Men det är inte alltid som Harnam Singh och hans elever är inomhus. I sommar kommer han som vanligt att arrangera en festival på Öland. Första året kom 30 personer. I år, när festivalen anordnas för sjunde gången, räknar han med drygt 300 deltagare.

– Jag fick idén en morgon när jag satt ensam och såg soluppgången. Då kände jag ”det här är något som jag måste dela med mig av”.

Blev snäll av yoga

På Harnam Singhs hemsida har flera av eleverna tackat honom för kurserna och berättar hur yogan har gjort deras liv bättre.

Vad är det som gör att de uppskattar yoga så mycket?

– Det är väldigt olika, men många säger att yogan har hjälpt dem att sova bättre. Jag tror att det finns ett behov av något som gör att man rensar skallen. En del av mina elever säger också att yogan har hjälpt dem att bli mer harmoniska och?… ja, gjort dem snällare helt enkelt, säger Harnam Singh och skrattar.

Han om någon förstår vad de menar.