"Jag gnäller mindre nu när jag bloggar"

HÄLSA

Skrivandet på nätet har blivit Sofia Wikstens terapi

“Mitt barn är magsjukt, och SOM hon är magsjuk!” Nej, livet är ingen dans på rosor i Sofia Wikstens blogg. Hon kallar den Klagomuren och där skriver hon av sig om sådant som gör hennes tillvaro jobbig. Och det gör livet lättare.

- Min sambo tycker att jag gnäller mindre sen jag började blogga.

Foto: KLAGOMUR.. Sofia Wiksten skriver om sådant som irriterar henne. “Faktum är att jag mår bättre nu när jag bloggar”, säger hon.

Sofia Wiksten, 30, är en relativ nybörjare i bloggvärlden, hon började skriva i januari. Men hon märkte snabbt vilket bra sätt det var att få ur sig sin frustration över vardagens små förtretligheter – långsamma damer på trottoaren, snorkiga expediter eller dåligt väder vid picknicken.

- Faktum är att jag att mår bättre nu!

Hennes blogg heter Klagomuren och hon använder den uteslutande som en sådan. Hon skriver bara om sådant som irriterar och inte om allt det som är bra.

- Om man läser bloggen utan att känna mig så förstår jag om man får uppfattningen att jag är världens pessimist men det bjuder jag på. Det handlar ju bara om småsaker.

- Jag tycker inte att det är roligt att läsa andras gullegull om hur bra de har det, eller om tråkvardag typ “i dag gick jag och handlade”. Så då vill jag inte själv skriva sånt.

Skriver av sig

Det är när livet som student och småbarnsmamma går på extra höga varv som Sofia uppskattar sin blogg som mest. Det kan låta motsägelsefullt att ta sig tid att blogga när man är stressad men det får henne att må bättre.

- Dels är det skönt att få skriva ned det som irriterar, dels är det skönt rent fysiskt att få hamra på tangentbordet. Min sambo säger att han kan höra på knattret hur arg jag är!

Försiktig med namn

Sofia är försiktig med att nämna namn på sin blogg. Sambon Daniel och dottern Juni finns med, men precis som med annat på bloggen så handlar det om vardagligheter.

- Jag skulle aldrig hänga ut någon, eller skriva något taskigt om någon jag namnger.

När hon började blogga trodde Sofia att hon skulle vara rätt anonym men i dag följer “säkert 80 procent” av vänner och bekanta hennes liv via bloggen. Hon tror att hennes läsekrets främst består av människor hon känner men då och då kommer en hälsning från okända läsare.

Trots att Sofia Wiksten nästan uteslutande skriver när hon är arg eller irriterad så är responsen på hennes blogg enbart positiv.

Har hon inte skrivit på ett tag så hör folk av sig och undrar när nästa drapa kommer. Hon använder också sina läsare som bollplank i vardagen.

Får många tips

- När jag skulle köpa nya glasögon så visste jag vilka jag ville ha men inte var de fanns - men det var det någon på bloggen som visste. Likaså när jag skulle köpa ansiktsrengörning så spaltade jag upp vad jag behövde, och fick jättebra tips.

Hennes läsare hör också ofta av sig och vill ha återkoppling - hur gick det på tentan, har Juni blivit av med sin magsjuka?

- Det är jätteroligt. Folk bryr sig faktiskt.