Rusta din kropp

HÄLSA

Ät rätt, stressa mindre och stärkt ditt immunförsvar för att klara dig mot förkylningar.

Foto: Ingefära fungerar både i förebyggande syfte och lindrar när du redan har blivit förkyld.

Det är inte bara på det kalla vädret som vi märker att det är vinter. På tåg, bussar, mataffären och i köpcentrum snurvlas och hostas det flitigt värre den här tiden på året. Ingen har ju varken lust eller tid att vara sjuk. Dessutom brukar ju förkylningarna oftast bryta ut precis när ledigheten drar igång.

Testa istället något helt nytt den här gången, håll dig frisk hela året ut och hela nästa år också. Satsa på rätt mat för att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Stärkt immunförsvaret med regelbunden motion.

Var snäll mot din kropp så kanske den är snäll mot dig.

Här får du sju bra tips:

1. Fint kött – Innehåller zink, järn och essentiella aminosyror som stärker ditt blod. Kött ger dig även fullvärdigt protein som är bra för muskeluppbyggnaden. Protein har ett lägre energivärde än kolhydrater och ger dig dessutom en längre mättnadskänsla.

2. Ingefära – Verkar bakteriedödande. Funkar både i förebyggande syfte och lindrar när du redan har blivit förkyld. Riv ner i maten eller gör varmt ingefärste. Blanda i pressad citron och/eller apelsin. För lite sötma, rör ner en tesked honung. Både gott och nyttigt.

3. Broccoli och brysselkål – Innehåller mycket C-vitamin som ökar produktionen av vita blodkroppar och antikroppar som skyddar mot infektioner.

4. Blåbär – Är fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Blåbär ger dig inte bara bättre minne och mörkerseende utan innehåller även antioxidanten antocyaniner som verkar antiinflammatoriskt. Det finns också i hallon, björnbär och svarta vinbär.

5. Lax – Innehåller Omega -3 som sägs sänka blodfetter och blodtryck, bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen) och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. Omega -3 smörjer även huden från insidan vilket är extra bra nu när det är kallt och torrt. Det ger starka och mjuka slemhinnor.

6. Rödbetor – innehåller C-vitamin och folsyra som är bra för cellbildningen. De är mycket fiberrika vilket är bra för mag-tarmfunktionen.

7. Vitlök – är sedan länge känt som en läkande krydda som verkar antiinflammatoriskt. Den stimulerar även produktionen av vita blodkroppar som är våra soldater när vi blir sjuka. Frossa i vitlök.

Shirin Rågby Djavidi