Blåbär motverkar tarmsjukdomar

Att blåbär är skogens egen vitamin är känt sedan länge. Ny forskning visar nu att de blå bären dessutom motar tarmbesvären i dörren.

Blåbär är inte bara proppade med vitaminer och antioxidanter, de innehåller även mycket fibrer. Det är dessa fibrer som man nu upptäckt kan lindra och skydda mot tarminflammationer.

Mjölkprodukter och blåbär

Ännu bättre blir effekten om bären intas tillsammans med mjölkprodukter innehållandes probiotika, mjöksyrebakterier.

Tanken med den nya studien, gjord av Lunds Tekniska Högskola, var att testa kostfibrers och bakteriers skyddande effekt mot tarminflammationer som "Ulcerös kolit" och tjocktarmscancer.

Flera kombinationer testades

Flera dieter testades innehållande blåbär, mjölksyrebakterier och kostfibrer. Detta visade sig vara en dunderkur mot tarmproblem.

Framför allt blåbären hade förvånansvärt bra hälsoeffekt på tarmfloran.

Innehåller polyfenoler

Blåbär innehåller polyfenoler som tillsammans med probiotika minskar de inflammationsdrivande bakterierna i tarmen – samtidigt som antalet "goda" bakterier i tarmen ökar.

– En ytterligare förklaring till blåbärens extremt positiva effekt kan vara att bärens fibrer inte bryts ner i så stor grad i grovtarmen utan bildar en stor bulk i grovtarmen. Det innebär att inflammationsframkallande ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan utan bäddas in i fibrerna istället. Därefter åker dessa ämnen ut med avföringen, säger Camilla Bränning, doktor i industriell näringslära.

Blåbärssmothie på morgonen

En blåbärssmoothie på morgonen eller yoghurt med blåbär är alltså en riktig hälsokur. Vill man toppa effekten ska man strössla det hela med rågkli eller havrekli.

Publisert: