Botox blir allt populärare

Av: 

Johanna Björklunds

Hälsa

Slät hy med hjälp av botox blir allt populärare, speciellt i Stockholm.

Enligt nya siffror har antalet sålda doser ökat med 25 procent på två år.

Allt fler vill bli kvitt sina rynkor utan kirurgiska ingrepp. I Hollywood har nervgiftet botox länge varit en attraktiv föryngringsmetod och nu hakar fler och fler svenskar på.

Enligt uppgifter som Apotekets service har tagit fram åt Dagens Nyheter har botoxförsäljningen ökat från drygt 5 miljoner doser till nästan 6,5 miljoner mellan 2007 och 2009.

På lunchrasten

Per Hedén, docent och plastikkirurg på Akademikliniken, har sett att antalet ingrepp blivit fler, både de kirurgiska och de icke-kirurgiska. Det har varit en tydlig trend de senaste tio åren, men de skönhetsbehandlingar där man inte behöver ta till kniven, ökar betydligt snabbare.

– Den stora fördelen är att du kan göra ingreppet på lunchen och vara tillbaka på jobbet på eftermiddagen. Och det ger ibland ett lika bra resultat som ett kirurgiskt ingrepp, förutom att det måste upprepas.

Små doser

Beslutet för vilket ingrepp som ska utföras bör alltid tas med hänsyn till patientens biologiska förutsättningar och önskemål. Och de doser som ges ska vara små.

– Man måste vara väldigt försiktig med att spruta in för mycket, då får man bara ett fruset och stelt utseende. Jag vill att det ska vara ett mjukare utseende, det ska finnas muskelaktivitet. Man ska se fräsch, men naturligt ut, säger Per Hedén.

Varför ökar då antalet botoxbehandlingar?

– Jag tror att det dels beror på att skönhetsingrepp blivit mer socialt acceptabelt, plötsligt erkänner kändisarna att deras skönhet inte är alltigenom naturlig, de pratar öppet om såväl botox som restylane och hymlar inte med att de tycker att det är bra. Naturligtvis påverkas vi av det och vill också testa, säger Petra Weiss, skönhetsredaktör på Kropp & Hälsa.

Billigare

– En annan sak är kanske att både botox och restylane är enkla ingrepp som inte kostar jättemycket pengar. Du slipper ärr och kan gå direkt till jobbet efteråt och ingen ser att du har gjort ett ingrepp, du ser bara plötsligt piggare och fräschare ut. Det här är också behandlingar som många kan spara till på relativt kort tid, till skillnad från till exempel ett ansiktslyft. Sen ska man inte sticka under stolen med att medias påverkan är stark. Skriver vi om botox eller restylane ökar givetvis intresset, säger Petra Weiss.

Per Hedén har också märkt att skönhetsbehandlingar blivit mer accepterat.

– Man börjar komma i den fasen att det är lika självklart att gå och få en botoxspruta som att man lägger pengar på att gå till frissan flera gånger om året.

Varför ökar det mest i Stockholm?

– Stockholm är ju en storstad och vi har ett storstadsfenomen, man lever ju ett mer utåtriktat liv med mer sociala kontakter, än man har i mindre orter. Man har ett vidare umgänge. Man kan ju säga att Stockholm är en tydlig trendregion, en plats där man kan se nya trender på ett tidigt stadium.

Behandlingarna som suddar ut linjerna

För djupare rynkor används i stort sett uteslutande injektioner med butolinumtoxin och fillers (de senare oftast baserade på hyalonsyra). På ytligare hudproblem kan laser tillämpas. Det finns en rad olika typer av rynksprutor – här är några ur djungeln:

Botox

Muskelavslappnande injektion baserad på botulinumtoxin.

Hållbarhet: 6 månader.

Pris: Runt 2 000 kr per behandlingstillfälle/område.

Azzalure

Muskelavslappnande injektion baserad på botulinumtoxin.

Hållbarhet: Runt 6 månader.

Pris: Runt 2 000 kr per tillfälle/behandlingsområde.

Restylane

Icke-permanent filler baserad på hyaluronsyra.

Hållbarhet: 6–12 månader.

Pris: 2 000–5 000 kr.

Evolence

Icke-permanent filler baserad på kollagen och socker.

Hållbarhet: 12–15 månader.

Pris: Ca 6 000 kr/ml.

Aquamid

Permanent filler baserad på polykrylamid.

Hållbarhet: Permanent.

Pris: Ca 5 000 kr/ml.

Laser

Reducerar ytligare rynkor genom olika ljus.

Hållbarhet: Upp till några år.

Pris: Cirka 2 000–8 000 kr.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: