”Det mesta är bluff”

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

Professor Edzard Ernst sågar alternativ medicin

Magnetarmband, detox och homeopati. Populärt men tyvärr värdelöst liksom flertalet alternativa behandlingar, menar världens första professor i alternativ medicin.

– Visst finns sådant som fungerar, men det mesta är rent kvacksalveri, säger professor Edzard Ernst.

Alternativ medicin har blivit rumsrent. Köerna till yogalokaler, zonterapeuter och healare av olika slag växer och vi lägger villigt ut

tusentals kronor på olika naturpreparat för att slippa våra krämpor.

Den årliga omsättningen lär ligga på 490 miljarder kronor. Det är den snabbast växande utgiftsposten bland världens läkemedel.

– Risken är att folk far illa, att de inte får en effektiv behandling i tid, påpekar Edzard Ernst, som ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att reda ut vad som faktiskt fungerar.

– Som forskare avfärdar jag ingenting innan det är studerat enligt vetenskapliga metoder.

Fiskolja är bra

Över tusen publicerade studier på det alternativmedicinska området granskades innan han och kollegan Simon Singh gav ut boken ”Salvekvick och kvacksalveri – alternativmedicinen under luppen”. I boken listar de ett 40-tal av de mest populära metoderna och redogör för vilka som haft bevisad effekt.

– Att fiskolja skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom är det ingen tvekan om. Det är faktiskt det enda preparat jag själv använder, varje dag... om jag inte glömmer, säger Edzard Ernst.

Även johannesört har bra effekt. Vid depression är den fullt jämförbar med de bästa antidepressiva läkemedlen.

Andra metoder han skulle rekommendera sina vänner är djävulsklo vid värk i leder och muskler eller vanlig massage om någon har ont i ryggen. Annars är det inte mycket som hjälper.

Kan vara en placeboeffekt

Blufflistan är lång. Etablerade metoder som akupunktur och kiropraktik har förvånansvärt tunn dokumentation, anser han. Homeopati, som han själv utövat och som är den snabbast växande alternativmedicinen i Europa, anser han dock vara den största bluffen.

– Forskningen har förstås fortsatt. Men trots att en rad nya studier kommit sedan vi skrev boken stämmer våra slutsatser, säger han.

I de fall man sett positiva effekter går det inte att utesluta att det handlar om en ren placeboeffekt. Förväntningarna och tron på medicinen är helt enkelt så stora att den tycks ge effekt.

Att vanliga kloka människor ändå väljer alternativen är inte konstigt, enligt Edzard Ernst.

– Vården är usel på empati och få läkare hinner ta sig tid att lyssna. Då är det inte konstigt att folk hellre går till en alternativmedicinare som ger dem full uppmärksamhet och ger förklaringar som låter vettiga.

Arbetat med akupunktur

Edzard Ernst är världens förste professor i komplementär medicin. Han är född i Tyskland där han utbildade sig till läkare och arbetade på ett alternativmedicinskt sjukhus med såväl akupunktur som homeopati. Han har publicerat över 200 studier och anses vara den främste på att granska alternativ medicin. Numera arbetar han på universitetet i Exeter i Storbritannien.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: