Träna mer effektivt med hjälp av din puls

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-01

Magnus Hagström, coach: Pulsstyrd träning passar alla

Ta hjälp av din puls för att komma i form.

Det gör träningen mer effektiv – oavsett om målet är att bränna fett eller få bättre kondition.

– Pulsstyrd träning passar alla, säger Magnus Hagström, personlig tränare och coach.

Nu är våren här och många vill sticka ut i löparspåret. Är du en av dem som har hört talas om pulsträning och trott att det är något för eliten? Då ska du läsa det här.

Skräddarsy din träning

Att träna med en pulsklocka, oavsett om du springer, cyklar eller går, kommer hjälpa dig att skräddarsy din träning. För att få ut maximalt av en till exempel en löparrunda är det inte nödvändigt att springa så snabbt som man orkar, det viktiga är att ligga i rätt pulszon.

Triatleten Magnus Hagström jobbar som personlig tränare och föreläser om pulsträning. Så här förklarar han fördelarna med pulsstyrd träning.

”Tre stora fördelar”

- Jag brukar säga att det finns tre stora fördelar. Det blir mer effektivt eftersom du kan lägga dig på rätt nivå vid rätt tillfälle beroende på vad du vill ha ut av din träning.

– Träningen blir också säkrare, när du håller koll på din vilopuls kan du enkelt se om den har börjat skena iväg. Då kan du konstatera att du antingen har en infektion på gång eller att din kropp inte är tillräckligt återhämtad. Du kan välja att vila den dagen eller om du bara vill ta en promenad. Skippa den tuffa intervallrundan.

– Dessutom är det toppen för motivationen därför att du hela tiden ser vad du får för effekt genom att hålla kolla på din vilopuls.

Kvitto på din kondition

Vilopulsen kan man säga är ett slags kvitto på din kondition. Dina hjärtslag, din puls, säger väldigt mycket om din hälsa. Och eftersom hjärtat är en muskel så är det av yttersta vikt att träna just hjärtat för ett långt och hälsosamt liv.

– Pulsstyrd träning kan vara en god start på ett långsiktigt mål, en bättre hälsa, säger Magnus.