Se upp: Farligt med hjärtattack på läktaren

Av: 

Linnea Uddenmyr

Hälsa

Ta det lugnt och tänk på hjärtat nästa gång du går på fotboll. Fotbollsarenan är nämligen inte rätt ställe att få en hjärtattack, uppger BBC.

En undersökning ledd av läkare från flera svenska fotbollsklubbar visar att många arenor i Europa saknar både handlingsplan och utrustning om olyckan skulle vara framme. Framför allt är man orolig för akuta hjärtattacker.

Saknade defilibrator

Över en fjärdedel av de 187 sportarenor som deltog i undersökningen hade inte tillgång till grundläggande livräddningsutrustning som en defilibrator.

På planen är beredskapen stor men på läktaren är det inte lika säkert. Trots att ansträngningen kan vara minst lika massiv:

Påfrestande för hjärtat

– Att se på, och vara emotionellt engagerad, i en fotbollsmatch ökar sannolikheten att drabbas av en hjärtattack, det är känt. Därför tycker vi att det borde vara självklar utrustning, säger professor Mats Börjesson i GAIS läkarteam, en av initiativtagarna till undersökningen.

I dagsläget finns inga regler för viken utrustning som bör finnas på arenorna. Det anses bara vara "god sed" att ha en defilibrator för nödsituationer.

Sätts tekniken in i ett tidigt skede av en hjärtattack ökar chanserna att överleva. Enligt Svenska rådet för hjärt-lungräddning minskar överlevnadschansen med tio procent för varje oanvänd minut.

Värre på andra platser

Trots att situationen ser ut som den gör i Europa varnar man för hur det ser ut i resten av världen.

– Då som fotboll är den största och mest ekonomiskt stöttade sporten i Europa är det mycket tänkbart att det ser värre ut på andra håll i världen, säger Mats Börjesson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: