Fästingarna blir fler och farligare

Hälsa

Tbe-smittan har ökat tio procent

Allt fler insjuknar i tbe efter fästingbett.

Redan nu har 80 personer drabbats i Stockholms län och 50 i resten av landet.

UNDVIK GRÄS Risken för att bli fästingbiten är stor om man ligger direkt på gräset. Antalet fästingar har ökat efter alla milda vintrar.
UNDVIK GRÄS Risken för att bli fästingbiten är stor om man ligger direkt på gräset. Antalet fästingar har ökat efter alla milda vintrar.

Vuxna drabbas svårast av komplikationer efter tbe, fästingburen hjärninflammation. Risken att drabbas är störst i Stockholms län. Förra året insjuknade 73 personer i länet - i år tio procent fler.

Sprids till hjärnan

Mona Insulander på Smittskyddsenheten i Stockholm säger:

- Den som bor i ett riskområde och rör sig mycket i skog och mark bör vaccinera sig.

Den som smittats av tbe får lindrig feber och värk i huvudet och kroppen, ungefär som vid influensa. Var tredje råkar ut för att viruset sprider sig till hjärnan och hjärnhinnorna. Den smittade blir rejält sjuk. Nästan hälften har problem med bland annat koncentrations- och minnesstörningar ett år efter.

Dra rakt upp

Fästingarna tycks bli fler efter milda vintrar. Då ökar också de fästingöverförda smittorna. Heltäckande kläder skyddar.

Skulle den hinna bita sig fast är det en smal pincett som gäller. Fatta tag om fästingens mundelar, så nära huden som möjligt. Dra den försiktigt rakt upp. Tvätta sen bettet med tvål och vatten.

- Jag tror inte att antalet tbe-smittade blir lika många i år som år 2000, säger Mona Insulander.

Så vet du om du har drabbats av tbe

Kerstin Danielson

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa