Danska män dör oftast i diabetes i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny rapport kartlägger europeiska mäns hälsa

Danska män lever farligt.

I inget annat europeiskt land dör så många män av typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes, som just i Danmark, skriver tidningen Politiken.

Uppgifterna är hämtade ur en färsk rapport från organisationen European Mens Health Forum, som kartlagt mäns hälsa i EU-länderna samt i Norge och Schweiz.

- Det är en mycket trist utveckling och uppgifterna kastar en ohygglig skugga över dansk hälsovårdspolitik och bristerna i det diabetesförebyggande arbetet, säger professor Oluf Borbye Pedersen från Steno Diabetes Center till tidningen.

Röker ock dricker för mycket

Av rapporten framgår att 24,39 av 100 000 danska män dör i diabetes. Det är en ökning med 140 procent sedan 1980. Den andra ytterligheten är Grekland, där bara 5,63 av 100 000 dör i sjukdomen. I Grekland har antalet dödsfall i typ 2-diabetes minskat med 78 procent.

- Det är ingen tvekan om att de enorma skillnaderna beror på skillnader i livsstilen. Danska män äter, röker och dricker för mycket, och inte minst rör de sig för lite, säger Borbye Pedersen.

Svenska män känner sig friskast

Rapporten visar även att prostatacancer är en vanligare dödsorsak bland svenska män än bland män i andra länder. Samtidigt pekar den på att svenska män över 65 år känner sig friskast i hela EU.

TT-Ritzau

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN