EU-expert varnar: ät inte råa ägg

HÄLSA

Skippa det råa ägget till carbonaran i dag – och se till att steka kycklingen ordentligt. Så lyder de nya rekommendationerna från den europeiska livsmedelsmyndigheten, EFSA.

Foto: Bör undvikas Europas livsmedelsmyndigheter tar det säkra före det osäkra och rekommenderar att man inte ska äta råa ägg. Dåligt tillagad kyckling ska man också akta sig för.

Det är rädslan för fågelinfluensa som får myndigheten att agera.

– Vi har inga bevis för att fågelviruset kan smitta via mat. Men vi kan inte utesluta det. Om man inte äter råa ägg och alltid steker fågelkött ordentligt kan det inte uppstå problem, säger livsmedelsmyndighetens tillförordnade chef Herman Koeter till tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hårdkoka äggen

Det svenska livsmedelsverket manar till lugn och hävdar att det fortfarande inte finns några vetenskapliga belägg för att fågelinfluensa kan överföras till människor från livsmedel. I dag finns det heller inte några kött- eller äggprodukter från de områden där smittan har påträffats.

- Är man trots detta ändå orolig kan man hårdkoka äggen. Fågelkött ska alltid upphettas och tillagas väl innan man äter det, säger veterinärinspektör Lars Plym Forshell vid Livsmedelsverket.

Fåglar bör hållas inomhus

Jordbruksverket har tidigare rekommenderat att fjäderfän i Svealand och Götaland bör hållas inomhus om så är möjligt. Om det inte går, bör de utfodras på skyddade platser – allt för att undvika kontakt med vilda fåglar.

– Alla åtgärder är till för att skydda svenska fjäderfän. Risken för folkhälsan är mycket liten, säger Leif Dennerberg, chefsveterinär på Jordbruksverket, till Dagens Nyheter.

Annica Lundbäck