”Jag har hittat en naturlig rytm”

HÄLSA

Visa mig din väg och gör mig villig att vandra den, bad den heliga Birgitta.

Nu går Karen-Marie Holst Jannerup i Birgittas fotspår för att hitta sin väg.

Foto: Karen-Marie Holst gav sig ut på okända vägar när hon lämnade vardagsstressen för en pilgrimsvandring i Vadstena.

Karen-Marie Holst Jannerup, 57, har gått i kyrkan varje söndag i hela sitt liv. Men hon ville komma ännu närmare Gud. Så hon blev pilgrim och började vandra med honom.

Nu bor Karen-Marie på Pilgrimscentrum i Vadstena. I tre månader ska hon leva i stillhet och enkelhet och ägna sig åt långsamma vandringar med Gud.

-I dag ska människan helst vara på tre ställen samtidigt. Vi hinner inte lyssna till vårt inre. Jag tror att många längtar efter att leva enkelt och bara vara, säger Karen-Marie.

Trivs bättre som volontär

Hon bor i ett litet rum och sover på en madrass på golvet. På rummet finns ingen tv, men Karen-Marie har en mobiltelefon för att kunna hålla kontakten med sina barn och släkten hemma i Danmark. Barnen är vuxna och har flyttat hemifrån. Själv är hon singel. Lägenheten i Ålborg har hon kvar, men däremot vill hon inte fortsätta att jobba som sekreterare. Hon trivs bättre med jobbet som volontär på Pilgrimscentrum.

-Det är en slags rastplats för mig. Här kan jag koncentrera mig på vad jag ska göra i framtiden.

På dagarna går Karen-Marie med på vandringar, bland annat längs Klosterleden, eller arbetar på centret.

Vandringarna är en stor del av tillvaron och Karen-Marie beskriver dem som en inre vandring, i den yttre vandringens form.

Ett liv i frihet och tystnad

-För mig är det ett sätt att få Guds vägledning att hitta min väg. Det är en fantastisk känsla att gå tillsammans med andra men i tystnad. Ibland kan vi vandra i tystnad i flera dagar. Med jämna mellanrum stannar vi för att be.

En pilgrims liv utmärks av sju saker: långsamhet, frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, delande och andlighet. Det är med andra ord raka motsatsen till många nutidsmänniskors liv.

-Det som brukar vara svårast är att vara bekymmerslös. Men på en organiserad vandring finns en naturlig rytm och man behöver inte tänka på det praktiska. Det är bara att öppna sitt hjärta och gå.

Pilgrimsvandringar

Vivvi Toikkanen