Har du veggo-sjuka?

HÄLSA

Många lever farligt på vegetarisk mat

Musklerna tynar bort, håret lossnar och benen blir sköra.

Veggosjukan är här.

Du kan vara drabbad –utan att veta om det.

– Många lever farligt, säger dietisten Yvonne Barck-Holst.

Foto: Grön frossa Erik Gripenholm, 26, och Ludvig Rylander, 33, har precis lassat i sig veg-lasagne.

Väljer du en sallad i stället för pannbiff med lök? Då är du inte ensam. Veggo-boomen som sköljt över landet de senaste åren håller i sig.

Men är du inte vaksam kan den gröna livsstilen stjälpa i stället för att hjälpa.

Utmattning

– Det är väldigt populärt, men många lever farligt. Om man inte sköter sig kan det leda till allvarliga problem, säger Yvonne Barck-Holst, dietist vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Många som går över till vegetarisk kost får olika former av näringsbrist. De vanligaste åkommorna är benskörhet, håravfall, muskelförtvining och fysisk utmattning.

Tvingas äta kött

– Man måste vara ganska frisk för att hålla på med specialkosten. Jag vet flera som har tvingats börja äta kött igen för att deras kroppar inte har klarat av att enbart leva på vegetarisk kost, säger Yvonne Barck-Holst.

Och det är främst unga människor som måste grusa de vegetariska ambitionerna.

– Många yngre lever enbart på salladsblad, tomater och morötter. Men det räcker inte.

Fler restauranger

De vegetariska restaurangerna är fler än någonsin - bland annat i Stockholm.

– För ett antal år sedan fanns det knappt några renodlade restauranger alls. Men på senare tid har de vuxit fram rejält, och de blir bara fler, säger Göran Granhed, ekonom

i branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR.

Clarence Frenker