"Jag behöver inte vara perfekt"

Publicerad:
Uppdaterad:

Jenny lärde sig att stå för den hon är

För ett år sedan höll Jenny Markén, 35, på att stressa sig sjuk.

Hon ville vara den perfekta mamman, makan och chefen.

Med hjälp av personlig coaching har Jenny fått en ny syn på tillvaron.

"Jag kan inte alltid räcka till för allt och alla", säger Jenny.
Foto: Per Björn
"Jag kan inte alltid räcka till för allt och alla", säger Jenny.

Kaos. Så beskriver Jenny Markén i Nynäshamn sitt gamla liv.

-Förra vintern hade jag det enormt tufft på jobbet samtidigt som jag ville vara en perfekt mamma till mina två söner. Jag, Jenny, fanns inte, säger hon.

Ständig beredskap

När Jenny var hemma befann hon sig mentalt på jobbet och vice versa. Barnen märkte att hon hade mobiltelefonen ständigt i beredskap om jobbet skulle höra av sig. Ibland frågade barnen "måste du jobba nu, mamma?" - vilket fick henne att känna sig misslyckad som förälder. Någon egen tid hade hon inte råd med, tyckte hon. Det fanns alltid andra, viktigare saker att göra.

Jenny har fortfarande samma jobb som mellanchef på it-avdelningen på ett stort företag.

-Jag trivs oerhört bra på mitt jobb men förr kände jag mig som ett skämt, hela jag. Det var inte jobbet det var fel på, det var mina tankar om mig själv.

"Jag sökte hjälp"

Och samtidigt malde tankarna på att hon var en värdelös mamma. Till slut blev det för mycket. Jenny höll på att duka under av alla krav hon ställde på sig själv.

Av en slump mötte Jenny den personliga coachen Mia Törnblom på en föreläsning. Det klickade direkt. Jenny började gå hos Mia en gång i månaden.

-Tidigare tog jag mig inte tid att gå till botten med mina rädslor och min ilska. Nu tvingades jag lära känna mig själv - och det var tufft!

Mellan träffarna arbetar Jenny hemma med olika uppgifter. Till exempel skriver hon "bra, tack- och hjälpbok" fem minuter varje kväll.

-När jag har läst den i efterhand ser jag att jag oroar mig mycket i onödan. Det mesta ordnar sig faktiskt.

Gläds istället

Den ena aha-upplevelsen har följt på den andra. Jenny vet vad hon är bra på och känner sig inte längre hotad av andra människor.

-Förr kunde jag tänka "fan, vad hon är duktig då", till och med om någon jag såg på tv. Jag förstod inte hur de lyckades förena karriär och familj.

Nu gläds Jenny med den duktiga personen istället. Hon känner till sina egna förtjänster, står för den hon är och vet att hon bara kan ge det hon har.

-Jag kan inte alltid räcka till för allt och alla, konstaterar hon.

Tid för sig själv

Numera får även privatpersonen Jenny egen tid: hon tränar minst tre gånger i veckan. Det är inte längre hela världen om hon skjuter upp vissa arbetsuppgifter eller diskhögen där hemma till nästa dag. Det har gjort henne mer harmonisk som mamma, maka och ledare.

-Nu förstår jag att inte behöver vara perfekt. Jag är okej ändå.

Vivvi Toikkanen

Publicerad: