Fetma och rökning gör dig tio år äldre

Hälsa

Professor: Din kroppsklocka tickar snabbare

Fetma och rökning är inte bara ohälsosamt – de får dessutom kroppen att åldras snabbare.

En överviktig 60-åring som har rökt ett paket om dagen i 40 år har en kropp som biologiskt är drygt 70 år.

Rökning och svår fetma får kroppen att biologiskt åldras snabbare. Det hävdar brittiska forskare, efter att ha studerat generna hos 511 tvillingpar, samtliga kvinnor. Deras resultat har publicerats i medicintidskriften ”The Lancet”.

En kraftigt överviktig kvinnas kropp är rent biologiskt 8,8 år äldre än en smal, jämnårig kvinnas. Att röka ett paket cigaretter om dagen i 40 år lägger 7,4 år till kroppens biologiska ålder, jämfört med en icke-rökare.

– Alla rökare vet att de förkortar sina liv. Det nya är att det inte bara är lungcancer och ett dåligt hjärta som hotar, utan att hela kroppen tar skada. Din ”kromosom-klocka” går snabbare, säger professor Tim Spector, som har lett undersökningen, till Daily Mail.

Ålderssjukdomar

Forskarna har tittat på de s k telomeres, en liten ”mössa” som sitter på kromosomerna som ett skydd. För varje gång en cell delas, blir telomeres mindre och till slut kan de inte längre skydda kromosomen – och kroppen blir mer mottaglig för åldersrelaterade sjukdomar, som hjärtproblem, åldersdiabetes och benskörhet. Denna process påskyndas avsevärt av både övervikt och rökning.

– Om du är en överviktig rökare är du genast tio år äldre, biologiskt, säger professor Spector till Daily Mail.

Anna Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa