Ett myggbett – sen blir du sjuk

HÄLSA

Ockelbovirus sprids med svenska myggor

1 av 2 | Foto: Myggparadis Aggressiva blodsugare har invaderat Gysinge. ”Det går inte att vara utomhus och leka. De biter en hela tiden”, säger Arvid Lundén, 12. Här tillsammans med Melker Lundén 11och Felix Andersson 12 som har fullt upp med att värja sig för myggorna.

Mygginvasionen är här.

Och i år kommer fler än någonsin att drabbas av Ockelbo-sjuka.

Nu varnar forskare också för att ett nytt dödligt myggburet virus är på väg till Sverige.

De senaste veckornas kraftiga skyfall har orsakat översvämningar på flera håll i landet och skapat en perfekt miljö för myggägg.

– Äggbankerna har vuxit sig väldigt stora och nu smäller det till, säger Jan Lundström, biolog och myggforskare vid Uppsala universitet.

På frammarsch är bland annat arten som sprider Ockelbo-sjukan och i år väntas smitta fler än någonsin, särskilt i Mellansverige.

– Sedan 70-talet har antalet smittade ökat vart sjunde år och just den här sommaren är ”det sjunde året”.

Mysteriet snart löst

Vad cykeln har berott på har hittills förbryllat forskare, men snart kan mysteriet vara löst.

– Fåglarna är värddjuret och när de väl blivit smittade så utvecklar de en viss immunitet och när de blir bitna på nytt dör viruset. Först när en stor del av populationen dör ut kan sjukdomen få kraftig spridning igen, säger Jan Lundström.

Den drabbade får feber, hudutslag över hela kroppen och smärta i leder. I mer än vart femte fall är värken långvarig eller kronisk.

– Man ska vara ödmjuk inför den här sjukdomen och skydda sig med stövlar, långbyxkor och jacka, säger han.

För Rolf Lundén, som bor i myggparadiset Gysinge i Gävleborgs län, är situationen ohållbar.

– Vi kan inte leva ett normalt liv. Det är en jättefin sommar och vi måste hålla oss inne. Myggmedel är bara ett bristfälligt hjälpmedel, säger han.

Blir fler och farligare

Och myggorna kommer bara att bli fler – och farligare – om inte myndigheterna beslutar om ett mer omfattande bekämpningsområde, menar Jan Lundström.

– Klimatförändringarna har gjort att de mer aggressiva översvämningsmyggen kommer att bli dominerande och inte skogsmyggorna som vi växt upp med, säger han.

Just nu pågår tester efter den dödliga virussjukdomen west nile, som attackerar det centrala nervsystemet.

– Det är inte en fråga om, utan när, viruset dyker upp i Sverige, säger Jan Lundström.