Fick tumör av mobilen

HÄLSA

Pratade i 20 år – nu är Per förlamad

Döv, förlamad och rubbat balanssinne.

Så ser livet ut för Per Gunnar Flåten, 43.

Läkarnas dom: mobilstrålning orsakade hjärntumören.

I 20 års tid använde företagsledaren Per Gunnar Flåten sin mobiltelefon intensivt, omkring tre timmar per dag.

När han började må dåligt hösten 2005 uppsökte han läkare som skickade honom till experter i USA.

En mobilsvulst

– Jag skickades till de fyra bästa professorerna i världen på denna typ av tumör. Tre av dem karakteriserar det som en mobilsvulst, säger Flåten till norska Verdens gang.

I dag är Per Gunnar Flåten döv på ena örat, hans högra ansiktshalva är förlamad och balanssinnet har förlorat 60 procent av sin kapacitet.

– Jag hörde en debatt på norsk tv där det satt någon som menade att detta inte var farligt. De orden tror jag att de kommer att få äta upp om tio år, säger Flåten.

Tydliga kopplingar

Olle Johansson, docent i neurovetenskap på Karolinska institutet, är förbluffad över hur farorna förringas.

Enligt honom har mikrovågor en klar koppling till godartade tumörer på hörselnerven, och kraftfrekventa magnetfält, som batteridelen på mobiltelefonen, har en koppling till barnleukemi.

”Vågar inte berätta”

Han säger också att sedan 3G-masterna kom för några år sedan har mängden strålning som träffar oss svenskar ökat miljontals gånger.

– Det finns människor insatta i mobilstrålningens faror som sagt till mig privat: ”Vet du Olle, vi kan inte gå ut och berätta detta, folk skulle bli skiträdda.” Det är märkligt att vi chansar med våra barns framtid, säger Olle Johansson.

Enligt Statens strålskyddsinstitut (SI) har sambandet mellan mobilstrålning och cancer inte kunnat bekräftas.

Ändå uppmanar SI människor att vara försiktiga med användandet av mobiltelefon, eftersom två studier antyder att det kan finnas något ökad risk för tumörer på hörselnerven vid långvarig användning.