Joanna, 31: Jag är en drömdonator

Av: Maja-Stina Skarstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Få vill ge bort ägg – barnlösa i hela landet köar för donation

VILL HJÄLPA ANDRA Joanna Meier, 31, delar gärna med sig av sina ägg. ”Det är en liten grej för mig att donera, men mycket för någon annan”, säger hon. Själv har hon redan två barn, och gläds över att kunna hjälpa andra.
Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
VILL HJÄLPA ANDRA Joanna Meier, 31, delar gärna med sig av sina ägg. ”Det är en liten grej för mig att donera, men mycket för någon annan”, säger hon. Själv har hon redan två barn, och gläds över att kunna hjälpa andra.

Det råder brist på ägg­donatorer.

Vid alla landets universitetssjukhus står barn­lösa i kö – den längsta ­kötiden är fyra år.

– Det är en liten grej för mig, men en stor för ­någon annan, säger Joanna Meier, 31, som donerar ­sina ägg.

Efter att ha fött två egna barn bestämde sig Joanna Meier för att ta tag i det som hon hade funderat på länge – att bli äggdonator.

– I samband med min andra föräldraledighet insåg jag att det finns många som det inte har gått lika lätt för. Det är en liten grej för mig att donera, men mycket för någon annan, säger Joanna.

Hon tog kontakt med Akademiska sjukhuset i Uppsala, fick ta prover och prata igenom varför hon ville bli äggdonator.

”Bara spännande”

Mindre än ett år senare, i höstas, skedde första donationen.

– Jättespännande! Jag ­hade hört att det skulle vara smärtsamt, värre än att föda barn, men jag gick in i äggplockningssituationen med stor fascination. Jag kan tänka mig att det spelar roll att jag var mer avslappnad än folk som gör det som en del av en IVF-­behandling. För mig var det ju bara spännande.

För några veckor sedan gjorde hon det en gång till och nästa tillfälle blir i höst. Joanna Meier vet att hennes ägg har använts – och hon vill också veta om det blir barn.

– Då kan jag säga det till mina barn. Jag var tidigt väldigt öppen med att jag är äggdonator – jag gick public på Facebook med vad jag gjorde och fick otroligt många frågor.

Diskuterade med

Många applåderar henne för att hon gör en god sak. En del säger att de inte skulle klara av det själva, med allt det medicinska som ingår.

– De har sagt på sjuk­huset, utan att skryta nu, att jag är en drömdonator. Jag tycker det är så himla spännande att bara ta ett blodprov. Och då blir det ju ganska mycket lättare.

Joannas man donerar spermier. De hoppas att de kan hjälpa andra att bilda ­familj.

Barn som eventuellt blir till med hjälp av Joannas ägg kan i framtiden få reda på att hon är den genetiska modern.

– Jag är uppvuxen i en familj med halvsyskon där jag vet att gener inte avgör om man är en familj. Men jag har inga som helst problem om ett genetiskt barn i framtiden skulle knacka på eller mejla mig.

Personfakta

Namn: Joanna Meier.

Ålder: 31.

Familj: Man och två döttrar, 2 och 4 år.

Bor: Uppsala.

Gör: Förskollärare.

300 barn blev till med donerade ägg

Äggdonation blev möjlig i Sverige 2003.

Behandlingen kan ges vid barnlöshet till kvinnor som inte har ­egna fungerande ägg.

Bristen på ägg är stor. Störst är den i Norrland där kötiden är upp till fyra år.

I Norrland är ersättningen lägst, 3 000 kronor, i övriga landet betalar man 4 000.

Det pågår just nu en utredning om schablonbeloppet bör vara samma i alla landsting.

Mellan 2007 och 2010 föddes 300 barn som kommit till genom äggdonation. Totalt gjordes 1 379 ägg­donationsbehandlingar ­under samma tid.

I Skåne kapades kön från ett och ett halvt år till ett halvår när ersättningen höjdes från 4 000 kronor till cirka 11 000 per tillfälle.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN