Spikmattan sticker hål på smärtan

HÄLSA

Musklerna värms upp genom den ökade cirkulationen

1 av 4
Efter behandling Spikarna är inte spetsiga och kan inte göra hål på huden.

Kan vassa piggar verkligen göra att man mår bättre och slappnar av?

Ja, hävdar ekonomen Susanna Lindelöw, som designade en spikmatta för att hon själv hade så ont i ryggen.

Massören Anna Ljungblad använder mattan som uppvärmning för sina klienter. Efter en kvart på spikarna kommer hon snabbare och djupare ner när hon börjar sin behandling. Musklerna är uppvärmda genom den ökade cirkulationen. De som vill får ansiktsmassage medan de ligger på mattan.

– De första två minuterna gör det ont, men när det gått en kvart vill de flesta inte resa sig. Eftersom mattan består av flera mindre bitar kan jag bygga om den så att jag kommer åt till exempel musklerna i nacken. Jag ligger själv dagligen på mattan för att släppa på muskelspänningar och slappna av, säger Anna som driver salongen Headon i Malmö.

Ofta ont i axlar och rygg

På mattan ligger Jenny Folkstrand, som är frisör och ofta har ont i axlar och rygg. Hon går regelbundet på massage och väljer alltid att börja behandlingen med att ligga på spikmattan.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes, säger hon och djupandas. Jag började med att ligga med en tunn tröja på mig, men nu vill jag ligga med bar hud på spikarna. Efter ett tag släpper smärtan och man känner sig varm. Värmen sprider sig ut i armarna och det känns skönt. Jag har mycket muskelknutor i ryggen och när jag har legat på mattan gör massagen mindre ont. Efteråt känner jag mig först dåsig, sedan blir jag pigg.

Slaggprodukter frigörs

När Jenny reser sig upp från mattan ser det ut som om hennes rygg är naggad med en gaffel. Efter en liten stund bildas det små upphöjningar, men de försvinner helt efter en halvtimme och huden ser ut som vanligt igen.

– Det känns mest där man har mest spänningar, som till exempel i axlarna. Spikarna trycker på akupunkturpunkterna och gör att slaggprodukter frigörs från musklerna och att cirkulationen förbättras.

"Man känner hur spikarna sätter igång cirkulationen"

Susanna Lindelöw i Malmö är ekonom och har lidit av ryggproblem i många år.

När hon läste om en rysk spikmatta köpte hon den för att se om den hjälpte. Men hon tyckte att sylarna var för vassa och bestämde sig för att utveckla en egen matta.

Efter många turer blev det en grön spikmatta, eller akupressurmatta som den även kallas, i återvinningsbar plast. Mattan är nu patenterad och sprids över världen.

Funnits i tusentals år

– Spikmattor har ju funnits i Indien i tusentals år, men där har det varit mest lärda yogis som använt dem och de mattorna har riktiga spikar. Min matta har rundade spikar i plast men gör ändå mer än vad jag kunde föreställa mig, säger Susanna Lindelöw.

Jenny Wingerstrand, läkare, menar att spikmattan verkar vara en ofarlig metod.

– Som den är utformad och fungerar kan den säkert lindra smärta och därmed spänningar på ett sätt som påminner om akupunktur. Dess verkan påminner om TENS, som används som smärtlindring vid till exempel förlossningar.

Cirkulationen sätter fart

Kropp & Hälsas reporter testar försiktigt. Mycket riktigt är de första minuterna en utmaning och man får ta hjälp av djupandning för att inte spänna sig. Men sedan mjuknar både kroppen och sinnet och man riktigt känner hur spikarna sätter fart på cirkulationen. De ”goa” hormonerna börjar svischa runt i kroppen. Nästa gång blir det till att testa utan tröja.

Catarina Rolfsdotter-Jansson