Nya träningstrenden – nakenyoga

HÄLSA

Flugan från New York har blivit en succé

1 av 4 | Foto: Pontus Höök
Naken lotusställning Yogainstruktören Aaron Star tillsammans med sina elever.

Allt fler amerikanska män lämnar yogakläderna hemma.

Hot nude yoga, eller nakenyoga, är en av vinterns mest omtalade träningsformer i New York.

Aftonbladet.se besökte ett pass.

Vi är ett tjugotal män som står helt nakna och framåtlutade i ett upp- och nedvänt ”V” med rumporna upp mot taket. Instruktören Aaron Star, 34, visar hur jag skall vinkla ut hälen mer genom att sätta sitt nakna ben mot insidan på mitt. Han står bakom mig, med händerna på mina höfter, och det slår mig att det är en ganska obscen position vi hamnat i. Men vid det här laget bryr jag mig inte längre. ”Det var som alla sa, efter de första minuterna glömmer man bort att man är naken.”, konstaterar jag tyst för mig själv och koncentrerar mig på övningen.

Ett skämt

Det var när Aaron Star undervisade kvinnor som han kom på idén med Hot nude yoga.

– Eftersom vi svettades så mycket på passen skämtade jag en gång och sa att vi borde ta av oss kläderna, berättar han.

Alla tjejerna tjöt ett stort ”Jaaa!” till svar. Ändå var det först när Aaron flyttade till New Yorks gay-täta område Chelsea som han förverkligade sin idé.

Tanken var att framför allt få fler homosexuella män att börja yoga.

– Första gången jag hörde talas om Hot nude yoga trodde jag att det var någon slags sexklubb. Det är det verkligen inte, säger Jeffrey Duval, 36, lättat.

Gillar nakenheten

Han har tränat nakenyoga i tre år och ser inget sexuellt med den. I stället tycker han om nakenheten.

– Du har inga kläder som är i vägen när du gör övningarna och tränaren kan verkligen se allt du gör. Träningen gör även att du får en avslappnad relation till din kropp och börjar tycka om den som den är, förklarar Jeffrey.

Aaron Star berättar att även heterosexuella män upptäckt hans yogapass, som enligt hans mening har en stor fördel mot traditionell yoga. Visst, yoga gör dig vältränad – men främst handlar yoga om att hitta sitt inre och sanna jag genom att bli av med egot. Kläderna vi väljer att bära är en reflektion av våra egon – och genom att ta dem av oss tar vi bort en del av det som definierar vilka vi tror att vi är. Nakenyoga kan alltså vara en snabbare väg att hitta till sitt inre, resonerar Aaron.

Inga kvinnor

Hot nude yoga är en blandning av yogaformerna ashtanga-, vinyasa- och tantrayoga. Det som Aaron Star själv trodde var en ”träningsfluga” som inte skulle hålla längre än sex månader är nu inne på sjunde året. Han undervisar över hela världen och har spelat in flera DVD-filmer med nakenyoga.

Ännu så länge har han inga planer på att släppa in kvinnor på sina populära pass.

– Kvinnors och mäns kroppar är helt olika och den här yogan är utformad för manskroppen. Dessutom är det skönt med en miljö där bara män kan förenas i gemenskap. Vi har inte så många såna miljöer, säger Aaron Star.

Nakenyoga i webbtv:

Sugen på musikalyoga?

Nakenyoga är inte den enda nya yogatrenden på senare år.

Här är ett axplock av nya yogaformer:

Läs mer:

Robert Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning