"Skrivandet om överjävliga chefer var bra terapi"

HÄLSA

Rosettas chefsblogg blev en bok

Foto: TRÖTT PÅ CHEFEN. Rosetta, som egentligen heter något annat, skapade sin blogg efter att ha jobbat för en oerhört krävande chef.

För två år sen var Rosetta en utarbetad kontorsråtta som jobbade dygnet runt för en jobbig chef. I dag har hon en populär blogg, sitter med i en radiopanel på P3 och har just kommit ut med boken “Chefer från helvetet”.

- Mitt anonyma bloggande har lärt mig hur man undviker dåliga chefer, säger Rosetta.

Framgångssagan kring Rosettas blogg startade för drygt ett år sen. Rosetta, som egentligen heter något annat, hade just avslutat en anställning där hon hade jobbat i stort sett dygnet runt för en oerhört krävande chef. Samtidigt hade också en god vän en förfärlig chef.

Alterego

- Hon var så ledsen och behövde muntras upp. Därför skapade jag bloggen “Chefer från helvetet” på Aftonbladets bloggportal. Jag skapade en historia kring mitt alter ego Rosetta, som jobbade för jättebebisen Preben. Preben är alltså inte en verklig person utan ett hopkok av alla dåliga chefer jag och mina kompisar har haft genom åren.

Rosetta valde att vara anonym.

- Nu är jag egenföretagare, men jag vill kanske inte vara det i hela mitt liv. Söker man jobb är det ingen merit att ha haft en blogg om besvärliga chefer.

Därefter gick det jättefort. Efter bara någon vecka hade bloggen massor av besökare som mejlade in långa berättelser om sina jobb.

- Det var värre än jag trodde. Jag trodde att jag hade haft otur i arbetslivet, nu insåg jag hur vanligt det var med överjävliga chefer.

Allt fler hörde också av sig och bad Rosetta om råd i olika situationer. Det kunde röra sig om allt från om det verkligen får vara obligatorisk närvaro på jobbfesten till hur man hanterar märkliga order.

Hon tror att anledningen till den snabba framgången var att hon slog an en ton som passade många.

- Nästan alla har haft det tufft på jobbet någon gång. Det påverkar dig mer än du först tror, i slutändan drabbar det privatlivet. Den ultimata hämnden på en dålig chef är att se det dråpliga i situationen och inte ta åt sig och älta. På min blogg kunde man gemensamt skratta åt alla knäppa chefer som finns därute.

Blev en blok

Efter bara en månads bloggande hörde förlaget Wahlstöm & Widstrand av sig, så i våras kom “Chefer från helvetet” ut som bok – eller blok, som man brukar kalla bloggar i bokform. Numera är Rosetta också med i radioprogrammet Ronds nyhetspanel.

- Bloggen har delvis gett mig en ny karriär. Dessutom har den varit en nyttig terapi. Genom att skriva om mina erfarenheter och genom andra människors berättelser har jag lärt mig hur jag ska undvika dåliga chefer i framtiden.

Terri Herrera Eriksson