Tv-tittande ökar risken för cancer

Cancer

Stillasittande kopplat till cancer i livmodern

En ny studie visar att kvinnor som tillbringar flera timmar om dagen framför tv:n, och har andra stillasittande sysselsättningar, löper större risk att drabbas av livmodercancer än mer fysiskt aktiva kvinnor.

Farligt att sitta still.
Farligt att sitta still.

Forskare vid Karolinska institutet har följt 34 000 kvinnor i Västmanlands och Uppsala län sedan 1997. Av dessa drabbades 199 kvinnor av livmodercancer - och när forskarna studerade saken närmare visade det sig att många av dem varit mycket stillasittande på sin fritid, uppger Upsala Nya Tidning.

– I siffror innebär det att risken för livmodercancer var förhöjd med 66 procent för kvinnor som ägnade minst fem timmar per dag av sin lediga tid åt fysiskt inaktivt stillasittande, till exempel famför tv:n, säger Emilie Friberg, forskare vid vid avdelningen för nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, till UNT.

Östrogennivåerna ökar

Studien ger dock inte svar på frågan hur fysisk inaktivitet är kopplad till livmodercancer. Men Emilie Friberg säger till UNT att en tänkbar förklaring är att fysisk inaktivitet ökar nivåerna av östrogen och insulin, vilket stimulerar celltillväxten i livmoderslemhinnan.

Studien publiceras i det nya numret av facktidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Läs också:

Annica Lundbäck, TT

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer