Snigelgift kan bota godissug

HÄLSA

Ny forskning visar: Det skyddar även mot alkoholsug

Ett snigelgift kan hjälpa såväl gottegrisar som alkoholister.

Ny forskning visar att ett nervgift som utvunnits ur sniglar kan dämpa suget efter socker och alkohol.

Hittills har substansen endast testat på djur, men om det blir läkemedel kan det exempelvis hjälpa mot drogberoende.

Farmakologen Elin Löf vid Göteborgs universitet har studerat hjärnans belöningssystem.

Hon har testat en mängd substanser och fann ett nervgift från en havssnigel som påverkade den gruppen av belöningsreceptorer som orsakar sug efter alkohol och socker.

– Jag kunde ta bort sockersuget med samma substanser som jag kunde ta bort det här alkoholsuget med, säger hon till Vetenskapsradion.

Andra områden

Det finns andra läkemedel som hjälper människor att exempelvis sluta röka. Men enligt Elin Löf har hon ett annat syfte med sin forskning.

– Det är inte riktigt samma tanke bakom, för där är det meningen att det ska hindra effektena av nikotinet. Vad jag är ute efter är att man ska hindra drogsuget innan man har tagit nikotinet eller alkoholen eller sockret eller vad det är man är beroende av, förklarar.

Än så länge har snigelgiftet endast testats på råttor som fått en injektion rakt in i hjärnan, men Elin Löf hoppas nu på att något läkemedelsföretag ska vilja tillverka en tablett, enligt Vetenskapsradion.

Enligt henne kan snigelgiftet även få andra användningsområden än att hjälpa människor med alkohol- och sockerberoende.

– Jag tror att det hjälper på andra droger också, och sen även på bulimi och kanske andra typer av missbruk, som spelmissbruk eller sexmissbruk. Men det är ju bara spekulationer. Det är ju trots allt lite skillnad på råttor och människor.

Susanna Vidlund