Raka rätt!

Konsten att få till en felfri rakning

Har du problem med inåtväxta hårstrån kan en riktigt vass hyvel göra skillnad.
Har du problem med inåtväxta hårstrån kan en riktigt vass hyvel göra skillnad.

Röda prickar, små skärsår, enstaka envisa hårstrån kvar… Känner du igen dig? Det är inte lätt att få superlen hud efter rakning, men med de här knepen sänker du oddsen.

1. Köp en rakhyvel för kvinnor

Visst, en tandkräm specifikt framtagen för män eller kvinnor känns ju extremt onödig (vad kan det vara för skillnad?), men det finns faktiskt en tanke bakom rakhyvlar för kvinnor, och det är att handtaget och rakbladen är utformade för att klara av kurvor, något den kvinnliga kroppen har mycket mer av. Så minska risken för skärsår genom att investera i en rakhyvel som är skapad för dig.

2. Raka från rätt vinkel

Hår kan växa åt många olika håll så anpassa dig efter förutsättningarna. Benen mår bäst av långa drag uppåt utan för mycket tryck medan du bör raka armhålorna från olika vinklar för att verkligen få bort allt (håll upp armen och sträck ut huden för att undvika skärsår). När du rakar kring knäna, böj lite på benen för att undvika löst skinn, och var extra försiktig med bikinilinjen där håret är tjockare och lockigare. Fukta håret med vatten, lägg på ett tjockt lager raklödder och raka horisontellt med jämna drag.

3. Satsa på vasst

Blir din hud alltid irriterad efter rakning? Mycket kan bero på slöa blad eftersom de inte glider över huden lika lätt utan kräver mer tryck, vilket kan riva i huden. Byt ut rakbladet efter fem användningar för optimalt resultat.

4. Håll rakhyveln för dig själv

Att låna ut din rakhyvel till någon annan är ett stort no no, i alla fall hygienmässigt! Det kan sprida infektioner om det finns döda hudceller eller blod på rakbladet. Detta betyder också att lån från pojkvänner inte är en bra idé, speciellt eftersom deras rakblad ofta är anpassade för grövre hår, vilket kan leda till röda prickar även det.

5. Ta det lugnt med produkterna

Att överösa huden med diverse produkter direkt efter rakning kan leda till irritation, så ta till vana att raka dig på kvällen så att huden hinner stabilisera sig innan du smörjer in dig. Behåll i stället fukten genom att mjuka upp huden med vatten i åtminstone tre minuter innan rakning och applicera ett tjockt lager raklödder.

Källa: Australian Women’s Health

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN