Migrän ökar risken för blodpropp

Av: 

Ammi Bohlin

Hälsa

Nya rön motbevisar gamla fakta

Migrän ökar risken för blodpropp.

Men har ingen inverkan på åderförkalkning.

En ny studie vänder upp och ner på vad man tidigare trott.

Migränpatienter löper högre risk att drabbas av blodpropp än de som inte har huvudvärksproblem. De nya uppgifterna kommer från en grupp österrikiska och italienska forskare.

Tidigare studier har tytt på att risken för stroke är relativt låg om man har migrän. De nya rönen pekar på motsatsen. Däremot har migrän ingen eller liten inverkan på åderförkalkning, vilket man tidigare trott.

Mindre risk för åderförkalkning

– Vår studie tillbakavisar den allmänna uppfattningen att migränpatienter löper större risk att bli åderförkalkade, säger Stefan Kiechi, läkare vid institutionen för neurologi vid Innsbruck Medical University.

– Däremot tyder den på att migränpatienter är mer benägna att utveckla blodproppar i sina vener.

– Eftersom människor som utvecklar blodproppar i venerna även löper ökad risk att utveckla blodproppar i artärerna, som förser hjärnan och hjärtat, kan vår upptäckt kanske delvis förklara den ökade risken för stroke och hjärtattacker bland migränpatienter.

574 deltog

Studien bygger på analys av hjärtsjukdomar och neurologiska data insamlat under 2005 från 574 män och kvinnor i Bruneck, en liten by i de italienska alperna. Alla deltagare var européer mellan 55 och 94 år och hade deltagit i en pågående neurologisk studie sedan 1990.

Efter att ha registrerat invånarnas migränhistoria genom en ”huvudvärks-intervju”, utförde forskarna ultraljud på artärerna samt gick igenom deras medicinska journaler efter tecken på antingen venös trombos (blodpropp i ben och lunga) och/eller åderförkalkning.

Sammanföll med migränattacker

Läkarna upptäckte att migränattacker verkade öka risken att få en blodpropp i venerna. Bland de 111 medverkande (23 män och 88 kvinnor) som hade fått diagnosen migrän någon gång i sitt liv hade nästan 19 procent fått venös trombos en eller flera gånger. Jämfört med knappt åtta procent av dem som inte hade haft migrän.

Ungefär 80 procent av de registrerade blodpropparna hade sammanfallit med en migränattack.

Dessutom upptäckte man, i motsats till den allmänna uppfattningen, att

migrän inte på något sätt ökade risken för åderförkalkning. Tvärtom, det verkade vara mindre vanligt bland migränpatienterna.

Även om Kiechi och hans kollegor har en teori om att blodet hos migränpatienter kan vara mer benäget att utveckla blodproppar, har de ännu inte identifierat de underliggande mekanismer som länkar samman migrän med blodpropp.

Stor betydelse

– Ytterligare studier krävs för att bekräfta våra upptäckter och utforska varför det är så här, och vad vi kan göra för att förhindra det, säger Kiechi.

Rose Dotson, en klinisk docent i neurologi på Case Western Reserve Medical School, tycker att de nya rönen har stor betydelse.

– Vi har vetat ett bra tag att människor som har migrän är mer benägna att få stroke. Den här studien ger oss ny information i frågan, vilket kommer att förändra vår syn på migränpatienter, hur vi utreder dem och vilka råd de ska få.

– Självklart måste vi ta reda på varför de här patienterna får de här blodpropparna. Den här studien tar oss en bra bit på vägen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: