”Detoxråden är utmärkta”

Av: 

Karin Lindblom

Hälsa

Hälsoforskaren gör tummen upp för nya fastan

Om 2007 var året då alla testade GI är 2008 året vi ägnar åt detox.

– Råden är utmärkta, säger hälsoforskaren Michael Sjöström.

Detox är inte i första hand en bantningsmetod. Även om många som testar detox går ned ett par kilo medan de håller på.

Snarare är detox en modern variant av fasta. En sträng detoxdiet under ett par dagar har blivit ett populärt sätt att komma igång med nya, sunda vanor. Detox under en längre period sägs hjälpa mot allt från eksem till magproblem.

”Magi och mystik”

Genom att äta grönt och dricka örtte driver den som detoxar gifter och slaggprodukter ur kroppen. Säger förespråkarna.

– Det är mycket magi och mystik kring detox som saknar underlag för oss naturvetare, säger Michael Sjöström, hälsoforskare och chef för enheten för preventiv nutrition vid Karolinska institutet.

– Men vill man bli lockad och förförd av det mystiska så varför inte? Råden är utmärkta, även om konceptet inte är nytt. Detox bygger på sådant våra mammor sa till oss när vi var små. Men om detox ökar intresset för vad vi stoppar i oss kan jag bara vara positiv.

Släng halvfabrikaten

Michael Sjöström talar hellre om att undvika gifter än att försöka att driva dem ur kroppen. Hans hälsoråd är enkla. Mer frukt och grönt och mindre rött kött, socker och animaliskt fett, förstås. Den som vill undvika gifter byter enklast halvfabrikaten mot mat som är så naturligt tillagad som möjligt.

– Tillverkarna kallar köttbullarna ”Mormors köttbullar”, men när mormor gjorde köttbullar behövdes inte 78 tillsatser för att få köttet att se ut som kött eller för att smaka kött. Det är ett bedrägeri i magnifik skala som drabbar alla människor, säger han.

Fotnot: Michael Sjöström uppmanar alla hälsointresserade att läsa Mats-Eric Nilssons ”Den hemlige kocken” (Ordfront). ”Boken har öppnat ögonen på många”.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: