Joanna: Så gick jag ner 80 kilo

HÄLSA

”Nu känner jag mig vacker!”

Foto: Joanna Hagström vägde för fyra år sedan 145 kilo. Men till slut kände hon: Nu får det vara nog! Idag kan hon bära kläder hon tidigare bara drömde om.

Joanna Hagströms har tappat mer än halva sin vikt med hjälp av Aftonbladets medlemsajt Viktklubb.se.

Sitt livs resa påbörjade hon för fyra år sedan. Då vägde hon 145 kilo.

– Jag älskar mode och kläder, säger Joanna Hagströms, 35, nyss hemkommen från en shoppingtripp till New York.

– Det är mycket roligare nu när jag inte är begränsad till nagellack och hårspännen. Nu kan jag köpa kläder i storlek medium.

Vad är det bästa med att vara smal?

– Att jag kan hoppa riktigt högt på ett gympapass, det ger mig en underbar lyckokänsla. Och jag slipper känna mig skamsen på bio, när alla måste resa sig för att jag ska kunna tränga mig förbi.

– Dessutom får man mycket bättre service i butiker.

Det sista sagt med ett skevt leende.

Dövade smärtan med mat

Joanna medger att många av de åsikter folk hade om henne som tjock var egna fantasier. Som att expediten skulle tänka: ”Vad ska den där tjockisen äta paj för?”, när hon beställde äppelpaj på café.

– Förmodligen struntade hon fullständigt i vilket. Men så tänkte jag.

Vikten hade hon ätit sig till, först som ett sätt att döva smärtan i ett dåligt förhållande. När hon träffade sin nuvarande sambo för nio år sedan la hon på sig de sista 25 kilona i ren kärleksyra.

– Jag levde ett slags lyxliv. Varför äta lördagsgodis bara på lördagar, när man kan lyxa på tisdagar också? Det fanns inga begränsningar.

Blev ställd mot väggen

Joanna berättar om sitt forna beteende med mycket humor, men smärtan lyser igenom, och hon blir strax allvarlig. Berättar om bilolyckan.

På sjukhuset ville läkarna göra en magnetröntgen, men hennes stora kropp fick inte plats i apparaturen. Hon kunde alltså inte få samma vård som andra på grund av sin vikt.

Joannas svärmor ställde henne mot väggen och sa: ”Din son har snart ingen mor om du fortsätter äta så här.” Hon tog väldigt illa upp. Men efter två veckor hade ilskan lagt sig och Joanna kom till en punkt då hon kände: Nu får det vara nog.

I dag, fyra år senare, är Joanna expertmedlem på Viktklubb.se. Hon coachar och tipsar andra medlemmar om hur de kan göra för att bli lika målmedvetna och framgångsrika i sin viktnedgång som hon själv.

Trots att livet numera är så mycket lättare – i dubbel bemärkelse – står Joanna med båda fötterna på jorden.

– Även om mina skor har minskat med två storlekar!

Läs mer om Joanna

Ulrika Lidbo