”Vi måste ta borrelia på allvar”

HÄLSA

Helle Klein smittades av sjukdomen – månader efter fästingsäsongen

Foto: Helle Klein behandlades för borrelia under vintern och våren 2005 – och mår numera bra. Men hon vill varna för sjukdomen.

Varje gång jag får huvudvärk kommer oron. Är det borrelian som kommit tillbaka? Har jag blivit smittad igen?En vinter för tre år sedan hade jag under flera veckor haft tryckande ont i huvudet. Kroppen värkte. Jag frös och blev bara tröttare och tröttare. Det kändes som om jag hade en influensa som aldrig ville bryta ut.Blodprover togs men visade inget fel. Huvudet röntgades. Magen undersöktes. Allt stod rätt till. Jag var ”frisk” men kände mig bara sämre och sämre. Hade också jag drabbats av utbrändhet?

Min läkare förelog ett borreliatest. Det var februari och jag tyckte att hon var knäpp. Jag kan väl inte få fästingsjukan mitt i vintern? Jag är visserligen skärgårdsbo men bara under sommarmånaderna. ”Du kan ha fått infektionen utan att märka det och den kan hänga kvar länge i kroppen”, svarade hon. Mycket riktigt.

Testet visade en ”långt gången borrelia”. Jag hade förmodligen smittats av en fästing på sommaren utan att veta om det. Jag kan till och med ha smittats för flera år sedan. Jag hade tur som kom till en vaken läkare. Jag blev sjukskriven två månader. Under min sjukdomstid läste jag in mig i ämnet och upptäckte en kluven forskarvärld och en sjukvård som inte förmår behandla på rätt sätt. Aftonbladets serie visar just detta. Det lidande människor utsätts för på grund av felaktiga diagnoser och prestigefylld vägran av läkare att ge ordentlig behandling är fullkomligt oacceptabelt. Jag fick först tre veckors antibiotika vilket är ovanligt. Proverna visade att borrelian fanns kvar. Jag fick ytterligare tre veckors behandling. Plötsligt kom kraften och livsenergin åter. Trycket i huvudet släppte. Det var en enorm befrielse. Blodproverna därefter var svårtolkade.

Läkaren beskrev det som att de dels bytt mätsystem, dels kan det ligga ”speglingar” av blodkroppar kvar. Varken hon eller jag förstod så mycket. Jag kände mig dock frisk. Men varje gång huvudvärken ger sig till känna kommer rädslan. Det är hög tid att avliva myten att borrelia skulle vara en enkel infektion. Den kan bli minst lika besvärlig som TBE, sätta sig på nervsystemet och förstöra livet för människor. Det vet man på Åland. Det vet man i Tyskland och i USA. Med tanke på att vi svenskar älskar att vara ute i naturen och bor i ett land med långa sköna kuster är risken stor att fästingplågan kan bli en folksjukdom. Svensk sjukvård måste bli bättre på att begripa och bekämpa borrelia. Ta de drabbade på allvar.

HELLE KLEIN, Politisk chefredaktör