1. Magen svullnar (Äggstockscancer)

HÄLSA

Uppblåsthet och snabb mättnadskänsla kan bero på en mängd saker, till exempel IBS (irritabel tarm), gluten- eller laktosintolerans. Men det är också ett av de första tecknen på äggstockscancer hos kvinnor.

– Anledningen till att äggstockscancer ofta upptäcks så sent är att det är ganska smygande symtom. Dessutom möter en läkare i primärvården ganska få fall, säger ­Barbro Sjölander, ordförande i patientföreningen Nätverket mot gynekologisk cancer.

Foto: Barbro Sjölander.

Cirka 700 kvinnor i Sverige får diagnosen varje år.

I drygt 60 procent av fallen har sjukdomen hunnit sprida sig till bukhålan och/eller andra organ.

När ska jag reagera? Om du plötsligt får diffusa magsmärtor och känner dig svullen, särskilt om svullnaden är långvarig och inte går ner. Andra symptom kan vara att du måste kissa ofta, får förändrade flytningar, går ner i vikt och känner dig trött.

Vad händer sen? Läkaren känner efter förstorade lymfkörtlar på olika ställen på kroppen och trycker på magen. Läkaren kan titta på äggstockarna genom ett vaginalt ultraljud. Du kan få lämna ett blodprov som mäter antalet tumörmarkörer i kroppen, en sorts ämnen som överproduceras bland annat vid äggstockscancer. För att bli helt säker behöver läkaren göra en operation, där den misstänkta äggstocken tas bort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Cancer