Konsten att stå på vatten

Hälsa

Hälsas reporter fick en lektion i vattenskid-
åkning

Det känns som om armarna ska slitas av. Jag har ramlat, men som tafatt nybörjare har min hjärna inte förstått det. I stället håller jag mig krampaktigt fast i linan och släpas efter båten i flera meter.

Jag är vid Nackas vattenskidklubb, strax utanför Stockholm, och åker vattenskidor för första gången i mitt liv. För att jag ska komma i skidorna lättare sprutar min båtförare för dagen, Robert Nobel, raklödder i gummibindingarna.

- Det funkar med diskmedel också. Men det stannar kvar i skon längre och är svårt att få bort efteråt, säger han.

Som nybörjare är jag på anrik mark. Nacka vattenskidklubb bildades 1951 av "bastukungen" Ragnar Frunck och var den första vattenskidklubben i Sverige. Ragnar var näst intill besatt av sin hobby och firade till och med sin 80-årsdag på skidorna genom att åka sträckan Stockholm-Åland, 17 landmil!

Allsidig träning

Själv klarar jag bara av att stå i några minuter innan det börjar värka i armar, skenben och rygg. Sedan tappar jag balansen och ramlar.

- Vattenskidor är allsidig träning för hela kroppen. Speciellt bra är det för ryggen. Åkningen hjälper till att bygga upp och sträcka ut ryggen, säger Robert Nobel när han kommer tillbaka med båten för ett nytt försök.

Det svåraste med vattenskidor är starten. Andrés Björk, landslagsåkare och flerfaldig svensk och nordisk mästare, hjälper mig med några goda råd.

- Viktigast är att inte dra åt sig armarna, då ramlar du bakåt på en gång, säger han när jag ligger och plaskar i vattnet.

Andrés förklarar även att jag ska kura ihop mig som en boll, ha armarna utsträckta framåt och låta båten göra jobbet och dra mig upp ur vattnet för att starten ska bli smidig. Vi gör ett nytt försök - och den här gången fungerar det. Väl uppe vill jag inte sluta att le.

Att jag inte kan göra några trick - förutom att släppa en hand från handtaget - gör liksom ingenting. Det är roligt ändå.

"Konstigt att det är så kul att stå på ett par skidor bakom en båt", tänker jag.

Sen kommer ett vågsvall och jag ramlar igen.

Omskakande att ramla

För att åka vattenskidor behöver båten komma upp i en hastighet av ungefär 40 kilometer i timmen, men om man kör slalom går det betydligt snabbare. 100 kilometer i timmen, när man byter sida och är bakom båten, är inget ovanligt för en duktig åkare. Att ramla i den hastigheten vill jag inte ens tänka på. Bara att tappa balansen i 40 kilometer i timmen skakar om en rejält.

- I bland kan man ramla på skidorna och slå sig väldigt illa. En kille bröt näsan för ett tag sen. En del andra har åkt in i bryggan och en del har fått hjärnskakning, berättar Robert Nobel när jag frågor om det är vanligt med skador.

- Men på det hela taget är det ganska ovanligt med olyckor när det gäller vattenskidor.

Efter en halvtimme, många fall och några kallsupar börjar mina benmuskler att småkrampa. Jag släpper handtaget och fortsätter några meter över vattnet av egen kraft innan jag tyst sjunker i sjön. Att det har regnat konstant, bara varit 14 grader i luften och lika kallt i vattnet har inte förstört nöjet. Jag tänker åka vattenskidor fler gånger i sommar.

Det finns tre olika grenar

En tradition med anor

Om du själv vill åka:

Robert Andersson

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa