Du kan bli sjuk

För mycket vitaminer kan göra dig sjuk.

En tysk undersökning dömer ut en stor del av multivitamin-

preparaten.

Överdosering kan skada kroppen och öka risken för sjukdomar.

Aftonbladet Söndag reder ut vilka farorna är

– och hur du kan undvika dem.

För allt fler människor är morgonvitaminen en självklarhet. Dagen börjas med ett piller som ger alla vitaminer och mineraler som behövs. Praktiskt. Men många gånger onödigt. En vanlig kost täcker dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Äter vi normalt behövs enligt svensk expertis inga dyra tillägg.

Vad är då en ”normal kost”? Snabbmat på lunchen och halvfabrikat till middag är inte vad dietisterna menar när de talar om näringsriktig mat. För många fungerar multivitaminpiller som en gardering. En del av behovet täcks via maten och så sköter pillret resten. Men att äta vitaminer är inte ofarligt. Överdosering kan ge allvarliga skador och till och med leda till döden.

I Tyskland går konsumentombudsmännen i flera delstater nu samman och varnar konsumenterna för multivitaminpreparat. I en stor undersökning fann man att så många som tre av fyra burkar innehöll för höga koncentrationer av vitaminer. I vissa fall så höga att maxdosen överskridits med flera hundra procent.

I och med upptäckten ifrågasätts nu nyttan av preparaten. Det finns för dålig kontroll och för liten kunskap hos användarna – läs du och jag – anser utredarna.

I Sverige kontrolleras multivitaminburkarna till största delen av Hälsokostrådet. Där känner man till att många preparat överdoserar vitaminer, men ser det inte som något problem. Det kan tvärtom vara en nödvändighet för att preparatet ska ge tillräckligt av närings ämnena.

– Vitaminer förstörs med tiden. För att vitaminerna ska hålla till sista datum måste man överdosera en del. Det gäller framförallt vitaminer i flytande form. Vi testar alla multivitaminpreparat som säljs i fackhandeln och hittills har vi inte sett några skadligt höga doser. Tabletter och kapslar ligger nästan alltid precis på den nivå som anges, säger Åke Färnlöf på Hälsokostrådet.

En ”bra” burk ska enligt experterna både ange hur stora mängder av varje vitamin och mineral som finns i en daglig dos, samt en uträkning av hur stor procentuell del av dagsbehovet som täcks.

De preparat som säljs i hälsokosthandeln, dagligvaruhandeln och på Apoteket kan man enligt Hälsokostrådet lita på. Där är även Livsmedelsverket och handelns egenkontroll med som extra garanti för kvalitet.

Däremot är handeln över internet eller postorder inte kontrollerad på samma sätt. I sortimenten kan man hitta direkt farliga överdoseringar och tillskott som skadar kroppen.

Det handlar framförallt om de fettlösliga vitaminerna A och D, samt mineralerna jod, selen, krom och järn.

Men även vattenlösliga vitaminer och en del mineraler kan ge negativa effekter på hälsan. Bland annat genom att de ger problem med ma gen. Förstoppningar eller diarréer minskar förmågan att utnyttja de näringsämnen vi får i oss och kan leda till bristsjukdomar.

Ny forskning tyder också på att vitaminer som tidigare betraktats som helt ofarliga inte alls är så harmlösa. I studier har man sett att C-vitamin möjligen ökar risken för åderförkalkning och förstadiet till A-vitamin, betakaroten, kan öka risken för cancer hos inbitna rökare.

– Det är inte alls lika stor risk med för mycket betakaroten som det är med A-vitamin, men som rökare ska man ändå undvika att ta höga doser betakaroten enskilt. Då är det mycket bättre att ta ett karotenoidkomplex som innehåller en blandning av ämnen, säger näringsforskare Magnus Nylander vid Hälsokostrådet.

Fakta vitaminer

Det händer om du äter för mycket tillskott

Jenny Arhammar

Publisert: