Aloe vera

Publicerad:
Uppdaterad:

Växten som läker och vårdar hud och hår

Aloe vera läker sår och vårdar huden. Liljeväxten kan också lindra andra problem.

– Det är en mycket spännande växt, som lyckligtvis börjar uppmärksammas också inom den etablerade medicinen, säger läkaren Bo Dettner.

Aloe vera-växten ser ut som en kaktus med sina tjocka och hårda blad, men är egentligen en liljeväxt. Aloe Vera odlas i dag för kommersiellt bruk på enorma fält i USA, Mexico och Dominikanska republiken.
Foto: Rikard Laving
Aloe vera-växten ser ut som en kaktus med sina tjocka och hårda blad, men är egentligen en liljeväxt. Aloe Vera odlas i dag för kommersiellt bruk på enorma fält i USA, Mexico och Dominikanska republiken.

Aloe vera säljs som krukväxt i de flesta blomsteraffärer och växten ingår i många hälsoprodukter. Det som används är den trögflytande, gröna gelé som gömmer sig inuti bladen. Att bryta av ett blad och trycka innehållet mot ett sår sägs få skråman att läka fortare.

– Gelén sätter fart på återbildandet av nya celler och kärl runt såret och stärker immunförsvaret, säger Bo Dettner, läkare på Minorakliniken i Helsingborg. Dettner skriver om aloe vera i Naturläkemedelsboken.

Både invärtes och utvärtes

Det finns mängder av aloe vera-produkter i hälsokostbutikerna. De är framställda för såväl invärtes som utvärtes bruk. De flesta är hudvårdande, andra fungerar som kosttillskott, oftast i form av juice. En person med eksem rekommenderas till exempel att både dricka juice och använda kräm.

I USA finns det till och med blöjor och toalettpapper med aloe vera.

En amerikansk studie visar att aloe vera också är bra för magen. Växten höjde PH-värdet med 1,88 i snitt hos försökspersonernas mage och tarm.

– Ett bra medel för alla med sura magar alltså, säger Dettner.

Aloe vera innehåller 75 hälsoverkande ämnen. I gelén ingår alla vitaminer utom vitamin D, 20 av 22 aminsosyror och antiseptiska saponiner och antraquinoner. En rad enzymer står för de inflammationshämmande egenskaperna.

– Aloe vera är rena näringsbomben. Växtens läkande egenskaper beror sannolikt på en förstärkningseffekt mellan olika ämnen, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Aloe vera innehåller också olika växtsteroler och Myco-polysackarider. De sistnämnda är kolhydrater som bland annat stimulerar celluppbyggnaden.

– Växtsteroler har bland annat kolesterolsänkande och antiinflammatoriska effekter, säger Magnus Nylander.

Minst en klinisk studie i Sverige har belagt aloe veras positiva effekter mot psoriasis. För fem år sen genomfördes en dubbel-blind studie vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, på 60 patienter som led av hudsjukdomen. Patienterna, som var 18–50 år, fick kräm som antingen innehöll aloe vera eller var verkningslös placebo. Under en knapp månad fick de smörja in sig i fem dagar per vecka. Vid en uppföljning som skedde varje månad under ett år visade det sig att 83 procent av dem som fått aloe vera-kräm hade blivit bättre, utan biverkningar. Motsvarande siffra för dem som fått placebo-kräm var 6,6 procent.

Effektiv mot eksem

Växten sägs också vara mycket effektfull mot eksem. I sällsynta fall kan dock aloe vera tvärtom ge allergiska reaktioner.

– Det finns dokumenterat att folk fått eksem och andra allergiska hudreaktioner, både av att dricka och applicera aloe vera utvärtes, säger Jan G Bruhn, ledare för Institutet för bioaktiva naturprodukter, ett oberoende kunskapscentrum som informerar om naturmedel.

Aloe vera i mat gav längre liv

10 krämpor som aloe vera kan kurera

Johannes Lundborg

Publicerad: