Mia Törnblom: ”Det är underbart att bli smittad”

Inre hälsa

Jag hade ett samtal med en man som stolt och lite självgott förklarade för mig att han minsann aldrig lät sig påverkas av vare sig reklam eller andras uppfattningar och åsikter. ”Jag märker direkt när någon försöker påverka mig men ser du, det lyckas de aldrig med, jag är för smart helt enkelt.”

Jag upplevde honom som både underbar och knäpp på en och samma gång. Själv är jag mer än väl med­veten om hur lätt jag påverkas av olika saker, härom dagen kom jag på mig själv med att köpa en elektrisk fotfil…?! Eh, jag går på fotvård var sjätte vecka och brukar inte behöva fila mina fötter men nu hade jag tydligen akut behov av en avancerad elektrisk variant. Självklart hade jag torskat dit på en smart reklamfilm.

Jag har en norsk väninna som är professor i organisationspsykologi, hon heter Linda Lai. Linda och hennes medarbetare utför en massa sjukt spännande experiment om just påverkan.

Ett av dessa experiment gjorde hon tillsammans med det norska försvaret. Inför militärtjänstgöringen görs flera olika fysiska tester och inför ett av dessa fystester blev deltagarna indelade i tre grupper.

Grupp ett fick endast information om vad de hade framför sig, vad som skulle ske och att de ingick i en kontrollgrupp.

Grupp två fick, förutom instruktionerna, en kort föreläsning av testledarna som innehöll positiva ord om hur bra de var och att de hade höga förväntningar på sig.

Den tredje gruppen fick däremot höra mer negativa ord och hade låga förväntningar på sig. Testledaren sa saker som att nutidens ungdomar är svaga och har dålig kondition.

Därefter fick var och en av rekryterna svara på en kort enkät där de skulle ange hur de själva trodde att de skulle klara av testerna i relation till medeldeltagaren. Som förväntat hade det lilla talet stor effekt, de som hade hört det positiva talet förväntade sig att prestera väsentligt mycket högre än de som hört det negativa talet. Direkt efter testet informerades alla deltagarna om vad de varit utsatta för men trots det blev de inte nollställda, i själva testet dagen efter presterade de som blivit pepp­ade väsentligt mycket bättre en vad den grupp gjort som blivit nertryckta.

Självklart finns det undantag, det finns människor som triggas av att inte bli trodda på men de allra flesta av oss är lika påverkbara som killarna i testet. Och visst skulle det kunna vara så att mannen jag mötte aldrig blir påverkad – men det tror jag inte på, vi påverkas mycket mer än vi tror både av andra och av oss själva. Men det behöver ju inte vara dåligt, påverkan kan ju lika gärna vara positivt. Träffar vi en inspirerande person så är det ju underbart att bli smittad av den energin.

Det tycker i alla fall jag.

/Mia

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa