Kyss mig!

Foto: Visste du att 80 procent lutar huvudet åt höger när de börjar kyssas?
HÄLSA

Mjuk och trevande.

Hård och hungrig.

Romantisk eller lekfull?

Pirret av en första kyss är svårslaget men vi har tre bra skäl att göra det igen, och igen och igen! 

1 Känn lugnet

Fysisk beröring frigör oxytocin, ett hormon som har en lugnande och ångestdämpande effekt. Våra läppar är 200 gånger mer känsliga än våra fingertoppar och svarar också nöjt på beröring. Vi blir helt enkelt avslappnade av att pussas! Oxytocinet gör även att stresshormonet kortisol sänks. Så nästa gång du börjar bli stressad och känner att kroppen är på helspänn är det bara att grabba tag i en partner och smootcha loss! 

2 Njut av det

Vi mår bra av att hångla. Och det är inte bara för att vi gillar det – det finns en fysisk förklaring. När vi kysser någon skickar kroppen signaler till hjärnan som i sin tur släpper lös dopamin, ett hormon som får oss att känna njutning. Samtidigt blockerar hjärnan andra negativa känslor. Kysser du någ­on för första gången är känslan extra stark, dopaminet tenderar att aktiveras av nya sit­uationer. När vi låser läppar släpps också endorfiner, vårt eget lyckohormon, lös.

3 Du tränar

Vi tar väl hand om våra kroppar och är noga med att utmana musklerna så varför inte göra detsamma med ansiktet? När du hånglar använder du upp till 24 olika ansiktsmuskler. Om vi dessutom snackar ett ordentligt grovhångel à la hormonstinna tonåringar kan vi bränna runt 100 kalorier (kcal) på 20 minuter. En träning man inte bangar på!

Det sägs dessutom att du ser yngre och vackrare ut av att träna dina ansiktsmuskler, även om det inte finns något vetenskapligt stöd för detta. Men kyssar gör oss lyckligare och det finns inget som gör dig vackrare än ett genuint leende.

ARTIKELN HANDLAR OM