Din snuva kan göra dig tjock

Nu hoppas forskaren på ett vaccin mot viruset

En bov i dramat Forskare har upptäckt att viruset adenovirus-36 tros ligga bakom både snuva och viktuppgång.
En bov i dramat Forskare har upptäckt att viruset adenovirus-36 tros ligga bakom både snuva och viktuppgång.

Fetma kan orsakas av ett helt vanligt förkylnings­virus.

Forskare hoppas att upptäckten ska kunna ­leda till att fler får hjälp i tid.

– Man skulle kunna ge unga människor vaccin mot det här viruset, säger professorn ­Stephan Rössner.

Stephan Rössner.
Stephan Rössner.

De senaste 30 åren har en fetmaepidemi spridit sig över världen. I allt fler länder har allt fler män­niskor antagit allt större proportioner.

Men varför började så många gå upp i vikt vid samma tidpunkt?

Oskyldigt på ytan

Våra levnadsvanor har inte ändrats tillräckligt mycket för att ensamma kunna förklara den kollektiva viktuppgången, hävdade en grupp experter under den nyss avlutade fetmakongressen i Bulgariens huvudstad Sofia.

De noterade att epi­demin sammanfaller med upptäckten av det så kallade adenovirus-36 för drygt 30 år sedan, skriver Daily Mail.

På ytan är adenovirus-36 ett ganska oskyldigt förkylningsvirus. Senare har det visat sig att det också kan öka risken för att drabbas av övervikt och fetma.

”Är inget flum”

– Man tittade på höns, och de som var infekterade med det här viruset blev feta, säger Stephan Rössner, professor emeritus i hälsoinriktad bete­endeforskning vid ­Karolinska institutet.

– Sedan har man gått ­vidare och undrat: Skulle det här kunna vara en orsak till att man får förändringar i fett­väven som gör att ­fetma uppträder? Svaret på den frågan är ja, men all fetma kan inte förklaras av en enda förändring. Men det här är inget flum, det är intressant, ­säger ­Stephan Rössner.

Vill skapa vaccin

Flera utländska studier, och en svensk vid Karolinska institutet härom året, visar att risken att drabbas av fetma är ungefär dubbelt så stor om personen smittats av viruset. Insikten kan i framtiden ­komma att betyda mycket när det gäller att förebygga fetma, enligt Stephan Rössner.

– Man skulle kunna ­vaccinera mot fetma ­genom att ge unga människor vaccin mot det här viruset, precis som vi gjort mot ­polio och annat. Det vore hur spännande som helst.

Har forskat länge

Stephan Rössner varnar dock för att hoppas för mycket på forskningen om adenovirus-36.

– Det här är en spännande forskningsgren, men man har hållit på väldigt länge. Eftersom man har gjort det utan att komma så mycket längre får man väl anta att det har ­varit bekymmer på vägen. Så brukar det alltid vara inom forsk­ningen.

Publisert: