”Som vardagsmotio- när kan du absolut prova triathlon"

HÄLSA

Läs chattet med triathlon-utövaren Sofie Dovrén

En triathlontävling måste inte vara ett heldagsprojekt. För vardagsmotionärer finns betydligt kortare sträckor, och det finns inga tidsgränser. Triathlon passar därför även vardagsmotionärer, menar Sofie Dovrén. Men rik blir man inte.

Sofie Dovrén säger: Hej och välkomna till chatten! Välkomna att ställa era frågor!

Multisport bruden säger: Jag har hållt på med multisport nu ett tag men enda skillnaden med triathlon är ju simmningen....skulle kunna testa men sjunker som en sten i vattnet hehe. Finns de många triathlontävlingar i serie för motionärer? Jag får ju tävla mot dem som är 30-40, jag är ju bara 19 år.

Sofie Dovrén säger: När det gäller motionstävlingar så finns det nästan alltid en motionsklass på de tävlingar som ordnas runt om i Sverige. I motionsklasserna finns ingen åldersindelning, men steget upp till tävlingsnivå är inte jättestort. Vill du köra mer mot jämnåriga platsar du säkert i din åldersklass, med tanke på att du är multisportare. Vad gäller simningen så ordnas det på många håll crawl-undervisning för vuxna. När man har våtdräkt är det lättast att crawla.

Kicki säger: Jag VILL väldigt gärna träna, men min kropp säjer bara nej. Min kondition blir inte bättre hur mycket jag går eller cyklar och rör mej. Vad ska jag göra? Hur ska jag börja träna?

Sofie Dovrén säger: Jag tror att man ska lägga ambitionsnivån ganska lågt när man startar. Om man kommer ut och springer en kilometer, eller börjar väldigt, väldigt försiktigt, så är det bättre än ingenting. Gör man det till en vana och väldigt långsamt ökar mängden motion, då KOMMER man att komma igång.

Fredrik_sthlm säger: Hej! Hur ser din träning ut innan tävlingen?

Sofie Dovrén säger: Sista veckan innan en lång tävling (jag kör långdistans) så blir det självklart färre träningstimmar. Men jag tränar någonting varje dag, dels för att hålla igång kroppen, och dels för att klara av att stoppa i mig så mycket mat som man behöver för att ladda inför tävlingen. Sista dagen vilar jag.

lisa säger: Hur vältränad måste man vara för att börja med triathlon? Det är väl inget för oss vardagsmotionärer?

Sofie Dovrén säger: Jo, det är det! Man kan prova på triathlon om man kan simma, har en cykel och har löparskor. Själva tävlingen på motionsnivå håller på 1-1,5 timme, det är inga jättedistanser. Som vardagsmotionär kan du absolut prova på! Det finns inga tidskrav heller. Det är verkligen alla sorters människor som provar!

karin säger: Hej! Hur mår man egentligen efter en triathlon-tävling? Kan bara föreställa mig hur slut jag skulle vara!

Sofie Dovrén säger: Det är väldigt stor skillnad om du kör en kort eller lång distans. Efter en sprint eller olympisk är du trött, men återhämtar dig väldigt fort. Efter en lång tävling är man väldigt sliten, framför allt när man kör Ironman-distansen. En sådan tävling tar tio timmar för mig, och det tar flera veckor innan jag återhämtat mig.

bjarnt säger: Är triathlon en OS-gren?

Sofie Dovrén säger: Ja, den olympiska distansen är en OS-gren sedan OS i Sydney. Tyvärr kommer ingen svensk vara med i Aten.

Calle säger: Är det mycket prispengar inblandat i Triathlon?

Sofie Dovrén säger: Nej, det är det inte. Det är en hel del när man kör Ironman, men tävlingar som är kvaltävlingar till Ironman Hawaii körs inte i Sverige. Så här i Sverige är det inte mycket pengar inblandade.

säger: Hej. Jag antar att du tränar ganska många timmar i veckan. Äter du någon form av kosttillskott för att orka med all träning?

Sofie Dovrén säger: Jag har inte gjort det tidigare men sedan några månader äter jag kosttillskott i form av multivitaminer och omega3/omega6. Jag har inte märkt någon tydlig skillnad!

lotta säger: Hur lyckas man hålla motivationen uppe under så lång och hård träning/tävling?

Sofie Dovrén säger: Det är för att man tycker att det är roligt! Sen får man ha konkreta mål med sin träning.

mmgl säger: är HIIT bra? (hög intensiv intervall träning)

Sofie Dovrén säger: Det är tyvärr ingenting jag känner till. Själv försöker jag köra viss form av intervallträning inom samtliga grenar, men det är inte där jag lägger de flesta timmarna.

säger: har du någon tips om en bra hemsida om triathlon?

Sofie Dovrén säger: Triathlonförbundet har en hemsida, www.svensktriathlon.org, där det står lite allmänt. Det finns också en sida som heter puls.se som täcker in många sporter, och där finns det även info om triathlon.

Lajtaren säger: Min fråga är vad tänker du på när du ligger där i det iskalla vattnet och simmar, vad e de som driver dig framåt, vilka tankar får dig att vilja vinna ;)?

Sofie Dovrén säger: Huvudsaken när jag tävlar, speciellt långa distanser, är att försöka dela upp varje gren i deletapper. T ex: "Nu har jag gjort ett varv på simningen" eller "nu har jag gjort hälften av simningen". Annars tycker jag att det blir väldigt tungt psykologiskt. Just simningen handlar en hel del om navigering också, så mycket tankar går ju till det.

Sofie Dovrén säger: Pröva gärna triathlon, och lycka till!

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning