Lura cancern - sola sakta...

HÄLSA

Malignt melanom har ökat 40 procent sedan 1985

Sola sakta.

Så slipper du skador av solens förföriska strålar.

Solskadad hud ligger bakom allt fler fall av hudcancer. Den farligaste formen är malignt melanom som ökat med hela 40 procent sedan 1985.

Foto: 116 KOM PÅ MELANOM-MÅNDAG Klinikchef Filippa Nyberg granskar en leverfläck på Sofia Olausson, 20, på Danderyds sjukhus under årets Melanom-måndag. "En läkare på vårdcentralen sa att jag skulle återkomma om fläcken på armen blev större. Det var några år sedan, så jag tänkte passa på nu", säger hon. Beskedet blev att det inte är malignt melanom.

Brun, inte bränd, borde vara målet för alla soldyrkare. Ändå fortsätter vi att steka oss ilsket röda.

Och antalet drabbade av malignt melanom fortsätter att öka. Bara i Stockholm upptäcks 350-400 nya fall om året.

Enligt en artikel i senaste numret av Läkartidningen ökar antalet drabbade med 2-4 procent varje år. År 2 000 rapporterades 1 616 nya fall av malignt melanom i landet. Det är en ökning med drygt 460 drabbade på femton år.

- Det är 60-talets alla solsemestrar som börjar synas, säger Filippa Nyberg, klinikchef för hudkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Kollas under en dag

Där deltar man liksom flera sjukhus runtom i landet i ett europeiskt samarbetsprojekt kallat "Melanoma Monday" som går ut på att få folk att undersöka misstänkta leverfläckar.

För fjärde året i rad har de upplåtit en hel dag på kliniken enbart åt att undersöka och i nödvändiga fall operera bort fläckar som kan misstänkas orsaka cancer.

- Malignt melanom kan leda till döden om du inte hittar det i tid. Därför måste vi få folk att undersöka sig i ett tidigt skede, menar hon.

Så gott som alla, 95 procent, av dem som upptäcker ett melanom tunnare än en millimeter överlever. Har tumören tjocknat minskar överlevnaden till 67 procent. Är den dessutom spridd i kroppen klarar sig bara 7 procent.

Under förra årets Melanom-måndag undersöktes 161 patienter på ett av sjukhusen. 110 var kvinnor och 51 var män. I 28 fall misstänktes hudcancer och patienterna opererades. I sju fall visade det sig vara malignt melanom.

Män kommer sent

Tre satt på underbenen, vilket är vanligast hos yngre kvinnor. Ett satt i ansiktet och ett på ryggen vilket är vanligast bland männen.

- Männen är svårare att nå. De kommer oftare när tumören nått djupare, vilket ger dem en sämre prognos, berättar Filippa Nyberg och önskar fler att medelålders män tog sina fläckar på allvar.

Det är framför allt i 60-80-årsåldern männen drabbas. Hos kvinnorna däremot ser man hudcancer i de flesta åldersgrupper.

Först och främst kan man se över sina leverfläckar själv.

Hittar man en misstänkt fläck vänder man sig till sin distriktsläkare.

Med hjälp av ett dermatoskop kan läkaren se mönstret i fläcken och om det finns små oregelbundenheter som avslöjar om den är farlig och bör tas bort.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer