Alzheimermedicin fungerar dåligt

HÄLSA

Oberoende forskare: medicinen lindrar, men botar inte

En oberoende forskargrupp har kommit fram till att de vanligaste alzheimermedicinerna inte är effektiva. Visserligen lindrar de – men de varken botar eller hejdar sjukdomsförloppet, skriver Svenska Dagbladet.

Det första läkemedlet mot alzheimer kom 1997, och sedan dess har ytterligare två av samma typ (kolinesterashämmare) introducerats.

De flesta studier som gjorts av medicinerna Aricept, Exelon och Rminyl har gjorts av läkemedelsföretag. Men nu kommer en ny studie från en oberoende forskargrupp i Storbritannien, bekostad av brittiska hälsovårdsmyndigheter.

Annonser har stoppats

Forskargruppen kom fram till att de 565 patienterna i studien, som alla hade mild eller måttlig alzheimer, fick lite bättre minne. Men sjukdomsförloppet hejdades inte och risken att bli sämre och hamna på sjukhus var i princip lika hög som för kontrollgruppen, som fick sockerpiller.

I en stor rapport i den medicinska tidskriften The Lancet skriver forskargruppen att läkemedelsbehandlingen inte är kostnadseffektiv och att fördelarna understiger ”minimalt relevanta” nivåer.

- Just argumentet att medlen skjuter upp inläggningen på sjukhus eller sjukhem har flitigt använts i marknadsföringen av dessa medel, säger professor Björn Beermann på Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet. Vi har till exempel stoppat annonser med detta budskap, eftersom det faktiskt inte är bevisat.