Klamydia kan göra dig steril

Publicerad:
Uppdaterad:

Hos varannan infertil kvinna stavas orsaken klamydia. Könssjukdomen som kan göra dig steril ökar stadigt. Det innebär att ofrivillig barnlöshet bland kvinnor kan komma att bli ett allt större problem i framtiden.

September är den månad då flest klamydiafall rapporteras.

– Många blir smittade under sommaren.

lömsk sjukdom. Är du smittad av klamydia märks det oftast inte och när den sen upptäcks är skadan redan skedd. Det enda som skyddar mot klamydia är att använda kondom.
Foto: getty images
lömsk sjukdom. Är du smittad av klamydia märks det oftast inte och när den sen upptäcks är skadan redan skedd. Det enda som skyddar mot klamydia är att använda kondom.

Semester, sommar och sol gör att man träffar fler partners än annars, säger Gunilla Rådö, som arbetar på Statens folkhälsoinstitut och är ansvarig för det förebyggande arbetet av sexuellt överförbara infektioner.

Men det är inte alla som går och testar sig. Klamydia är nämligen en lömsk sjukdom som ofta är helt osynlig, i synnerhet hos kvinnor. Därför är det många som inte upptäcker att de är smittade förrän det är för sent. Då har äggledarna blivit inflammerade och det befruktade ägget kan inte transporteras från äggstocken till livmodern.

Lotti Helström är överläkare på SESAM-mottagningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Enligt henne innebär ökningen av klamydia att infertilitet på sikt kommer att bli allt vanligare bland kvinnor.

Fler utomkvedshavandeskap

– Vi ser redan nu en ökning av utomkvedshavandeskap, det vill säga att ägget stannar på vägen och börjar växa i äggledaren. Det är ett tydligt tecken. Utomkvedshavandeskap är dessutom livsfarligt, eftersom det kan göra att äggledaren spricker.

De kvinnor som har blivit sterila på grund av klamydia kan fortfarande få barn genom provrörsbefruktning. Men det är en dyr behandling som varje år kostar samhället miljonbelopp. För den som väljer en privatklinik kostar ett försök runt 30 000 kronor.

Fler har oskyddat sex

Det är inte bara klamydia som har blivit vanligare. Könssjukdomarna ökar överlag, främst bland ungdomar. Enligt Gunilla Rådö beror det på att allt fler har oskyddat sex med många olika partners. Andra förklaringar är att det är svårt att få en tid för provtagning och att vårdpersonalen inte alltid lyckas med kontaktspårningen, det vill säga att hitta tidigare sexuella partners till den smittade.

Många känner ett obehag inför att gå och testa sig. Men Lotti Helström betonar att det numera räcker med att lämna ett urinprov, och att det dessutom kan göras anonymt.

För den som vill slippa klamydia är det enda raka att använda kondom vid tillfälliga förbindelser. Det handlar om att planera sin sexualitet, menar Lotti Helström.

– Se till att alltid ha kondomer i väskan. Det kan verka pinsamt att alltid gå omkring och vara "beredd", men när du hamnar i en situation då du behöver skydd kommer du att vara väldigt glad att ha dem till hands.

VAD ÄR klamydia?

Caroline Ginner

Publicerad: