Rigmor: Nu är det jag som styr ätandet

HÄLSA

Hon åt för lite, för sällan och för sött.

–Det var inte bara kosten det var fel på. Mycket sitter i huvudet, säger Rigmor Dalin, som har tappat sju kilo efter två månader i kognitiv beteendeterapi.

Foto: För Rigmor Dalin är kontrollen över ätandet den största belöningen efter två månader i kognitiv beteendeterapi.

Viktminskningen är bara en liten del av allt det positiva som har hänt Rigmor Dalin, 22. Därför tycker hon inte att det är så viktigt att prata om vad hon väger i dag.

–Det skönaste är att jag börjar få kontroll över mitt ätande. Nu är det jag som styr!

Efter två års väntetid fick hon börja i kognitiv beteendeterapi på Överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

–Tack vare matdagboken vet jag nu att jag åt för lite med för långa mellanrum. Jag fick blodsockerfall och då kom godissuget. När jag ökade kaloriintaget och började äta sex gånger om dagen försvann sötsuget.

Tillsammans med terapeuten nystade hon också i vad det var som hindrade henne från att äta rätt.

–I skolan blev jag mobbad under en period. Det har påverkat de val jag gör som vuxen: jag har haft svårt att säga ifrån om jag har blivit sårad. I stället tröstade jag mig med mat.

Ville inte dansa

Rigmor brukade skämmas när hon gick ut och dansade. Hon kände sig stor.

–Nu får folk tycka vad de vill, jag vill dansa i alla fall! Jag försöker ändra min självbild och lära mig att tänka att jag duger, säger Rigmor.

Det gör hon bland annat genom att vända på de negativa tankar som poppar upp. Hon undersöker också vilken verkan hennes tankar har:

–Det är till exempel inte realistiskt att tänka att jag aldrig mer ska slarva. Skulle jag råka slarva kommer jag ju att känna mig misslyckad och det påverkar min självbild negativt. Därför tillåter jag mig att göra fel och en dag i veckan får jag äta vad jag vill.

Hon försöker också förutse konsekvenserna av sina handlingar i förväg:

–Man måste vara mentalt förberedd. Om jag väljer att äta på hamburgerrestaurang vet jag att jag mår dåligt efteråt. Gör jag ett annat val, har jag bättre samvete efteråt.

KBT jobbar med här och nu

Vivvi Toikkanen