Livsfarliga värktabletter kvar på marknaden

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbjuds i Storbritannien - dödliga i kombination med alkohol

Smärtstillande preparat som innehåller en substans som är mycket lätt att överdosera ska bort från den brittiska marknaden, har den brittiska läkemedelsmyndigheten beslutat.

Mediciner med dextropropoxifen får inte skrivas ut till nya patienter från och med den 1 februari, enligt beslutet. Inom ett par år ska substansen vara helt borta från marknaden, och läkemedelsmyndigheten MHRA hoppas att antalet dödsfall som kan kopplas till denna typ av smärtstillare därmed ska minska.

Lätta att överdosera

Enligt brittiska BBC är överdosering med dextropropoxifen den näst vanligaste orsaken till självmord med receptbelagda preparat i England och Wales. Medicinerna är mycket lätta att överdosera och dessutom direkt livsfarliga att ta tillsammans med alkohol eller lugnande medel.

I Sverige ingår dextropropoxifen i smärtstillande läkemedel som Distalgesic, Dexofen och Paraflex comp. Preparaten tros ha orsakat upp till 200 dödsfall om året under 1990-talet.

Begränsningar

Läkemedelsverket införde begränsningar i utskrivningen av medicinerna 2001 och det minskade både försäljningen och den dystra statistiken kraftigt.

Läkemedelsverket anser till skillnad från sin brittiska motsvarighet att preparat med dextropropoxifen ska få säljas eftersom vissa patienter inte kan ta andra typer av smärtstillande mediciner.

Sara Rosén/TT

Publicerad: