Peter, 48, gick ner 186 kilo

avJohn Granlund

HÄLSA

Han är svensk mästare i att banta: Jag har fått livet tillbaka

1 av 5 | Foto: JONAS BILBERG/PRIVAT
Flera chipspåsar om dagen 70 procent av sin vakna tid tillbringade Peter med att äta. ”Det var som ett missbruk”, säger han.

Peter Holmberg, 48, vägde 268 kilo och var så fet att han inte kunde lämna sin lägenhet.

Nu har han gått ner 186 kilo – den största viktnedgången i Sverige någonsin.

– Jag valde mellan att dö eller att leva, säger han.

I december 2008 vägde ­Peter Holmberg från Västerås som mest: 268 kilo. Enligt honom själv ägnade han 70 procent av sin vakna tid åt att äta fet mat.

– Det var som ett missbruk, precis som att vara alko­holist eller narkoman, säger Peter.

Varje dag åt han flera brakmiddagar, ett par pizzor, flera påsar chips och otaliga smörgåsar. Det sköljde han ned med litervis av juice och mjölk.

Peter utvecklade social ­fobi och torgskräck. Sam­tidigt led han svårt av omgivningens nedlåtande attityd mot överviktiga personer.

– Jag fick panikångest, ­depression och tappade orienteringen, säger han.

Tänkte ta sitt liv

Men i början av 2009 fick Peter nog. Han berättar att han satt framför sin dator med en handfull kraftigt lugnande tabletter när han ­bestämde sig.

– Jag tänkte ta en överdos, men bestämde mig för att ­leva i stället, säger han.

Peter kontaktade överviktsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Först genomgick han en tre månader lång fasta. Sedan följde ingreppet som skulle bli hans räddning: en Duodenal switch-operation.

– Det var som en religiös upplevelse när jag insåg att jag skulle få livet tillbaka, ­säger han.

Behöver inte skämmas

Operationen tog fyra timmar. Kirurgerna förminskade Peters magsäck till storleken av en banan. Hans tunntarm kortades från sju meter till en meter. När han vaknade upp var han som en ny människa.

– Jag gick ner tio ­kilo i veckan och suget efter mat var helt borta, säger Peter.

I dag väger Peter 82 kilo. Enligt läkarna är hans viktnedgång den största i Sverige någonsin och troligen också den största i Norden.

Nu kan han göra allt det han bara drömde om tidigare: gå på promenader, träna fäktning, fiska, och gå på stan med familjen utan att de behöver skämmas.

– Ibland när jag är ute med hunden börjar jag skratta för mig själv. Det är kanske svårt att förstå för andra, men för mig är det ett mirakel, säger Peter.