Studier: Träning kan vara nyckeln till långa relationer

HÄLSA

Trodde du att biobesök, restaurangbesök eller weekendresor var det säkraste sättet att hålla liv i kärleken och relationen?
Då gäller det att tänka om.
Nya studier visar att de par som tränar tillsammans inte bara håller sig mer vältränade och självsäkra utan även håller ihop längre, skriver tidningen the Telegraph.

Foto: Hans Berggren/Johner
Par som tränar tillsammans håller ihop längre enligt en nya studier.

Weekendresor i all ära men de flesta av oss kan nog hålla med om att en viktig ingrediens i ett förhållande är att man kontinuerligt hittar på något tillsammans. Nya studier har, enligt The Telegraph, visat på att par som utövar någon sport tillsammans både håller sig mer vältränade och håller ihop längre.

Vilken typ av träning man genomför spelar mindre roll, det viktiga är att man genomför träningen minst en gång per vecka.

”En positiv effekt”

Enligt relationsexperten Corinne Blum har träningen framförallt en bra effekt när det gäller att göra sig av med en massa frustrationer som man lätt samlar på sig.

– Tennis, ridning, yoga och golf kan alla ha en positiv effekt på en relation. Träningen hjälper paren att lite mer på varandra, skapa mer ömhet och mindre argumentation, säger Corinne Blum, relationsexpert till tidningen.

När vi tränar frigörs en massa endorfiner vilket gör att vi mår bättre. Många par upplever dessutom att det blir mer energiska, lyckligare och attraktiva av träningen vilket i sin tur leder till att de visar mer ömhet mot sin partner, skriver tidningen.

Studien visade dessutom att 20 procent av paren upplevde att de fått ett bättre sexliv efter att de börjat träna tillsammans.

Tipsen: Så kommer ni igång

  • Kompromissa

Respektera varandra och vad ni gillar men var öppen för att testa på saker som kanske skrämmer dig.

  • Var tålmodig

Det kan dröja innan ni hittar en sport eller träningsform som båda gillar. Testa er fram och ge varje sak ett par testförsök innan ni avfärdar träningsformen.

  • Var snäll

Även om det kan vara kul att tävla så tävla inte på blodigt allvar. Kom ihåg att ni gör detta för att bli hälsosamma. Det är inte så troligt att ni kommer att fortsätta om en av er konstant känner sig frustrerad eller otillräcklig.

  • Testa en sport där ni behöver samarbeta

Om ni inte kan sluta att tävla med varandra så håll er undan från sporter med ett tävlingsmoment. Satsa istället på något där ni tvingas samarbeta till exempel dans.

  • Gör något enkelt

Om ni är mycket otränade eller på helt olika nivå så testa något som ni redan kan. Varför inte införa en söndagspromenad eller en cykeltur varje vecka.

  • Sätt upp ett mål

Anmäl er till ett lopp, boka en träningsresa eller en kurs. Om ni har ett gemensamt mål att jobba mot kommer ni att bli mer motiverade att fortsätta att träna tillsammans som ett par.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Relationer