”Gubbmagen” var kaliumbrist

Publicerad:
Uppdaterad:

Magsjukdomar

Våren 2010 kom Christian Smedström hem efter några veckors turnerande i Europa. Hemma tog sambon Åsa Strand emot honom och fick en chock. Christian hade fått en riktig gubbmage och han sprang på toaletten hela tiden. Och det berodde inte på ölen under turnén – utan på att Christian hade kaliumbrist.

Christian Smedström
Christian Smedström

När Christian äter vetemjöl så reagerar hans kropp precis som när man är glutenintolerant, men det är inte det som är problemet, vilket tog ett tag att förstå.

–Jag trodde förstås att det var gluten eller laktos eftersom symtomen är precis likadana. Jag springer på toa, blir gasig och svullen, berättar Christian.

Efter att ha kommit hem från turnén så fungerade inte magen på flera veckor. Christian fick magont och mådde riktigt dåligt. Det var då han bestämde sig för att ta tag i problemet. Innan hade han försökt att utesluta olika livsmedel och han har mått bättre men ändå inte fått riktig kläm på vad det var han inte kunde äta.

Behöver kalium

Sagt och gjort, han gick till läkare och de tog massor med prover, gjorde tester och han fick fylla i formulär på formulär om sina matvanor. När svaret kom tillbaka blev han förvånad.

–Ja, det stod att min kropp inte tar upp kalium tillräckligt bra. Och vetemjölet ihop med att inte ha kalium ger magsmärtorna, säger Christian.

Det är kolhydraterna i det vita mjölet som gör honom extra känslig. Men till skillnad från glutenintoleranta så kan Christian äta både korn – och rågprodukter, det är bara vetemjölet som ställer till det.

Han behöver också äta mat som har mycket kalium i sig så att kroppen kan tillgodogöra sig en del av det han får i sig. Men han kör ändå på det glutenfria sortimentet i affären.

– Och som tur är har jag en sambo som gillar att laga mat och baka bröd så hon fixar mycket åt mig, säger Christian och ler.

Nötter, frukt och rotsaker

När han är ute på turné så skriver han i listan som skickas till arrangörerna att det inte får serveras pizza, för det mår han riktigt dåligt av. Och under den turnén som gjorde honom sjuk åt de pizza på tolv av femton spelställen.

– Annars brukar jag be om vegetarisk mat, då blir det oftast bra. Arrangörer nere i Europa väljer ofta den enkla vägen att beställa pizza till banden, ”för det gillar ju alla” plus att dom oftast inte har kök i samband med spelstället, säger Christian.

Numera ingår det också mycket nötter, frukt och rotfrukter i Christians kost för då får han i sig kalium. Bananer borde han kanske äta mer av, för det är en av de mest kaliumrika frukter som finns, men det får bli päron och äpplen i stället eftersom han inte gillar bananer – och då fungerar magen precis som den ska.

Fakta:

Namn: Christian Smedström Ålder: 42 Bor: Tollered utanför Göteborg Gör: Christian är musiker i sitt eget band Christian and the 2120´s.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN