Massera bort det onda

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: GUSTAV GRÄLL
”Sen första besöket har jag nu bara haft migrän en gång”

Träning

Migrän, trötthet och spända muskler. Allt påstås kunna lindras med ansiktszonterapi.

Det goda livets Maya Rotander gick på behandling för att prova.

– Det var något som hände i 40-årsåldern, eller hur? frågar Lisa Tallroth, ansiktszonterapeut i Stockholm, när jag ligger där på behandlingsbänken. Hon stryker med fingrarna längs näsan.

– En skilsmässa, kanske? för­söker hon.

Ja, jo, det stämmer ju förstås. En ganska rörig tid på alla plan, faktiskt. Och tydligen har det satt sina spår i ansiktet.

Enligt ansiktszonterapimetoden kan man läsa av i ansiktet hur resten av kroppen mår. Om det finns obalanser – det vill säga under- eller överskott på energi, i låt säga levern, visar det sig som mörka ringar under ögonen, säger Lisa Tallroth. En röd näsa tyder ofta på hjärtproblem. Djupa labialveck (mellan näsvinge och mungipa) vittnar om magtrubbel. Min migrän och stela nacke har satt sig i pannan och precis under ögonbrynen. Jag är otroligt öm där när Lisa masserar med en rosenolja. Men det är ändå väldigt rogivande och avslappnande. Jag somnar nästan innan Lisa övergår till att behandla mina fötter.

– Med zonterapi kan man inte bara läsa av obalanserna i kroppen utan också behandla och lindra de bakomliggande orsakerna, säger Lisa Tallroth. Genom att stimulera ett visst område i ansiktet eller på fötterna skickar man nervimpulser till motsvarande ställe eller organ i kroppen, vilket tillför energi och hjälper kroppen att läka sig själv.

Det låter ju helt otroligt! Men när Lisa trycker på mina tår lättar faktiskt trycket i mina bihålor från en förkylning som jag har gått och dragit på i månader. Och plötsligt kan jag andas genom näsan igen.

Efter behandlingen känner jag mig ovanligt pigg och går hem med lätta steg i solskenet. Men efter någon dag är nästäppan tillbaka igen.

När jag kommer för tredje gången säger Lisa att hon känner en förbättring i min magzon, det vill säga området snett ovanför mungiporna. Tydligen bildas ojämnheter under huden när det är obalans; ju större och hårdare knölar desto värre och långvarigare problem. Men nu har ojämnheterna alltså mjukats upp. Själv känner jag varken till eller från med magen, eftersom jag aldrig upplevt att jag haft några problem i de trakterna.

Men Lisa säger att det kan vara så att jag inte tar upp tillräckligt med näring ur maten, och att det inte behöver upplevas som problem med magen.

– Sen första besöket har jag nu bara haft migrän en gång, och inte alls lika kraftfullt som vanligt. Och som en trevlig bieffekt har huden också fått en annan lyster. En väninna frågade: Har du solat? Du ser så rosig ut. Man tackar!

Ansiktszonterapi

Ansiktszonterapi är en behandling utvecklad av Lone Sörensen. Den bygger på traditionella metoder som zonterapi och akupunktur. Genom att massera olika områden i ansiktet eller på fötterna stimuleras motsvarande del i kroppen att läka sig själv. Ofta kombinerar man med fotzonterapi.

Antalet behandlingar varierar från person till person, men minst fem rekommenderas för att kunna åstadkomma några tydliga förändringar. En behandling tar cirka en timme och kostar runt 500 kronor. För mer info, gå in på http://www.ansiktszon­terapi.info/

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN