Jag vill förbättra min självkänsla

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag jobbar som arbetsledare och har bra arbetskamrater, men när jag blir kritiserad för något, på jobbet eller i privatlivet, får jag ibland starka skuld- och osäkerhetskänslor. Vilka metoder finns för att träna upp sin självkänsla?

Svar: De flesta tycker att det är jobbigt att bli kritiserad men kan sedan rycka på axlarna och inse att det inte var så farligt. För andra kan kritik kännas som en personlig katastrof och man kan klanka ner på sig själv och lova att det aldrig får hända igen. Man är så rädd för att göra fel att en stor del av ens liv går ut på att eliminera detta. Rädslan kan handla om att man tror att om man gör fel så kommer andra att se ner på en och sluta gilla en.

Men hur är det egentligen? Är det så viktigt att alltid göra allt rätt? Vad tror du ska hända om du gör fel och får kritik? Förmodligen är du mycket hårdare mot dig själv än mot andra i sådana situationer. Är det inte så att det faktiskt går att rätta till de flesta fel eller misstag man gjort?

Jag har tyvärr inga direkta tips om det finns kurser för att arbeta med sin självkänsla. Sök på internet eller ta kontakt med en kognitiv beteendeterapeut. Det har även skrivits ganska mycket självhjälpsböcker i ämnet.

Kerstin Hellström är leg psykolog och psykoterapeut. Hon arbetar med kognitiv beteendeterapi och i första hand med ångest, fobier och stress.

Publicerad: